Tips and tricks voor perfecte cupcakes

In deze blog een aantal tips en tricks om de perfecte cupcakes te bereiden. 

Gebruik een cupcakeblik

Met een cupcakeblik zorg je ervoor dat je cupcakes mooi in model blijven. Vaak zijn papiertjes niet stevig genoeg om het rijzende beslag naar boven te duwen en worden de cakejes lager en breder (en vaak ook een beetje ovaal). Door het cupcakeblik blijven je cupcakes mooi rond. Een cupcakeblik kost tegenwoordig niet heel veel meer, bij winkels als de Action heb je er al eentje voor een paar euro. Je kunt kiezen voor een metalen blik of een siliconen blik. Net wat je prettiger vindt.

cupcakes1

Doe de oven nooit te vroeg open

Je kunt testen of je cupcakes gaar zijn door er een sateprikker of breinaald in te steken. Als er geen beslag aan de prikker blijft zitten is je cupcake gaar. Maar… Als je dit te vroeg doet zorgt de koude lucht van buiten de oven ervoor dat je cupcakes instorten. Wacht daarom altijd tot de baktijd bijna verstreken is. En gebruik je ogen. :) Doe de oven pas open als er een korstje op de cake of cupcakes zit, ook al is de baktijd al om. Want soms klopt het recept niet, of is jouw oven minder warm dan op de instelknop van de temperatuur staat.

Leer je oven kennen

Iedereen heeft een andere oven in huis staan. En niet elke oven is precies even warm als de temperatuurmeter van de oven zelf zegt. Sommigen zijn koeler, anderen heter. Je kunt een losse thermometer voor de oven kopen om dit te controleren. Bij bakken is de temperatuur namelijk wel belangrijk. Is je oven te koud, dan worden je cupcakes te langzaam gaar. Als de oven warmer is kunnen je cupcakes in het ergste geval verbranden. Probeer dus de ‘afwijking’ van jouw oven te ontdekken (als die er is), zodat je daar rekening mee kunt houden. Al mijn recepten hier op Huis van Belle zijn geschreven voor een standaard oven met boven- en onderwarmte. Als je een heteluchtoven gebruikt moet je sowieso de standaardregel toepassen: 10% korter bakken en de temperatuur 10% lager.

Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Boter en eieren bewaren we vaak in de koelkast omdat ze dan langer goed blijven. Voor het bakken van een goed gelukte cake is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal de spullen dus een paar uur van te voren uit de koelkast. Koude boter mengt namelijk niet goed, en is niet fijn voor je handmixer. Ook zorgen koude boter en koude eieren voor een minder luchtig resultaat. Over of je boter moet smelten verschillende de meningen. Ik doe het zelf nooit omdat ik het idee heb dat met gesmolten boter het beslag minder luchtig is en de cupcake dus ook minder luchtig uit de oven komt.

Mix niet te lang

Het lijkt goed om lekker lang te mixen zodat je beslag lekker luchtig wordt, maar dit werkt helaas niet zo. Op een gegeven moment klop je de lucht er juist weer uit namelijk! Ik mix altijd nog 1 minuut als de laatste lepel bloem in het beslag zit zodat alles goed gemengd is en stop dan met mixen.

Help, m’n cupcakes ontploffen!

Soms heb je wel eens dat je cupcakes aan de bovenkant opengebarsten zijn. Als je cupcakes aan de bovenkant openbasten komt die omdat de temperatuur van je oven te hoog is. Hierdoor wordt de bovenkant al een korstje terwijl het beslag nog bezig is te rijzen. Met als gevolg dat je cupcake openbarst. Zet als je de volgende keer gaat bakken je oven eens 10 graden lager en kijk of dat helpt.

cupcakes3

Zoek naar je favoriete recept

Niet iedereen heeft dezelfde smaak. En zijn tientallen (cup)cakerecepten. De een gebruikt speciaal cakemeel uit een pakje, de ander verzamelt alle ingrediënten zelf. En allebei is goed! Ikzelf hou van een luchtige cake met relatief veel ei, een ander vind een natte cake met melk lekkerder. Ik gebruik altijd boter, maar jij misschien liever margarine. Probeer verschillende recepten uit en kies daaruit je favoriete recept. Op internet staan veel recepten en misschien heeft je oma ook wel een superlekker recept. Leuk om eens samen te bakken en te proeven!

Heb jij nog een tip of vraag?

Dit waren een paar belangrijke punten die ik altijd toepas als ik cupcakes bak. Ieder heeft zo weer zo’n eigen tips en handigheidjes. Lees bijvoorbeeld ook eens de tips van Madelon. Heb jij nog vragen over het bakken van cupcakes? Stel ze dan hieronder en dan zal ik je proberen verder te helpen. Ook jouw eigen tips voor perfecte cupcakes zijn natuurlijk van harte welkom!

cupcakes2