Tips voor een eco-vriendelijke party

In april ben ik jarig en als er iets is waar ik blij van word, is het wel een feestje geven! Heerlijk als ik al mijn familie en vrienden bij elkaar heb en we met elkaar kunnen genieten van lekker eten en drinken. Nu ik me steeds meer verdiep in de impact van (plastic) wegwerp artikelen op het milieu, leek het mij tijd om een aantal tips te delen hoe je een feestje eco-vriendelijker kan maken. Dus hier komen ze!

#1 Plastic borden/bekertjes/bestek = NO GO

Het is super handig, even een stapel bekertjes, bordjes en bestek voor je feestje inslaan. Geen afwas en je hebt genoeg voor iedereen. Helaas is de invloed op het milieu van jouw bordje veel groter dan je denkt. Tijd dus om over te stappen op een alternatief. Wat denk je van een leuke mix van bordjes en bekers uit de kringloop? Je koopt ze voor een prikkie en het staat ook nog eens gezellig! Wil je toch voor wegwerp gaan, kijk dan naar composteerbare opties zoals die van Susty Party.

#2 Alternatief voor ballonnen

Ballonnen zijn typisch zo’n versiering die elke verjaardag wel weer tevoorschijn komen om wat sfeer te brengen. Wist je alleen dat ballonnen echt dodelijk zijn voor dieren als ze in de natuur terecht komen? Laatst vond ik langs de dijk weer een verdwaalde ballon aan een lint. Een feestelijk alternatief zijn zelfgemaakte pompoms! Je kan ze op veel verschillende manieren maken. Ik heb samen met een vriendin zitten knutselen, met hieronder de instructies! Je hebt nodig: vloeipapier (6 tot 8 lagen), schaar en draad. Na je feestje kan je voorzichtig het draad loshalen en de pompons opvouwen tot het volgende feestje. Tip: voorzichtig met het uit elkaar trekken van het papier bij stap 3!

#3 Stoffen slingers

Slingers maken het feestje, toch? Of maken ze het feestje feestelijker? Hoe dan ook, slingers zijn een must als je een party geeft. In plaats van plastic of papieren slingers, maak je je eigen herbruikbare slingers van stof. Bijvoorbeeld van restjes stof die je thuis hebt, of je haalt wat restjes bij een stoffenzaak. Het kan met letters, maar verschillende gekleurde driehoekjes die je vastnaait aan een lang lint is een simpelere optie. Na het feestje gooi je ze in de was als ze vies zijn, of je bergt ze meteen op voor de volgende keer!

#4 Fruit water/ limonade

Een verfrissend drankje is zeker passend op een feestje; ga daarom voor zelfgemaakte drankjes in plaats van frisdrank uit plastic flessen. Mijn favoriet: citroen en munt. Maar probeer ook te experimenteren met bessen in water, of sinaasappel en gember.

#5 Glazen potten als drinkbekers

Heb je te weinig glazen of bekers voor het aantal gasten dat je hebt uitgenodigd? Geen paniek! Potten waar je sauzen of andere levensmiddelen in koopt kunnen ook heel goed fungeren als glazen. Heel handig ook, na je feestje gooi je ze in de glasbak en heb je minder afwas!

#6 Recycle!

Kijk eens kritisch naar de feestversieringen en andere spullen die je hebt (gekocht) voor je feestje. Wat kan je hiervan opnieuw gebruiken? Misschien kun je herbruikbare alternatieven vinden voor dingen die je anders weg zou gooien.

Heb jij nog tips om je feestje duurzamer te maken?