Top 3 young adults in het Engels

Het nieuwe jaar is weer begonnen, de vakantie is voorbij en toets weken gaan van start. Het gevaar is dat je al snel weer in je drukke en misschien wat stressvolle ritme komt. Niet vergeten dat wat ontspanning zo nu en dan hartstikke goed voor je is! Lezen is voor mij altijd heerlijk rustgevend. Om jullie wat leestips te geven staan hier mijn drie lievelingsboeken op een rijtje. Ze zijn toevallig ook nog eens allemaal Engelstalig dus voor de talenknobbels onder ons is het al helemaal fijn. Maar ook als je juist niet van Engels houdt en het op school je minst favoriete vak is, kan het lezen van Engelse boeken die wel leuk zijn je heel erg helpen bij het doen van je minder leuke Engelse leestoetsen! 

(Ik probeer zo min mogelijk dingen te verklappen maar voor de zekerheid geef ik hierbij toch even een spoiler-alert!) 

Eleanor and Park  

Dit verhaal gaat over (je raadt het al) Eleanor en Park. Eleanor is een 16-jarig meisje met een grote bos rode krullen en Park is een 16-jarige Koreaanse jongen. Allebei zijn ze een beetje buitenbeentjes op hun school en in de wijk waar ze wonen. Maar op het moment dat ze elkaar vinden door middel van jaren ’80 muziek, strips en de schoolbus hebben ze niemand anders meer nodig. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een cliché love story waar al honderd andere boeken over gaan maar schijn bedriegt. Zo komen er ook minder mooie onderwerpen aan bod zoals pesten en huiselijk geweld maar tegelijkertijd blijft er toch een constant gevoel van hoop en liefde. Eleanor en Park hebben het beide op hun eigen manier lastig in het leven en in het boek worden de struggles mooi en subtiel verteld waardoor je jezelf goed kan herkennen in sommige situaties en gevoelens. John Green, de schrijver van onder andere The Fault in Our Stars zegt over dit boek: This reminded me not just what it’s like to be young and in love, but what it’s like to be young and in love with a book.’  

 

I’ll give you the sun  

Dit boek gaat over de tweeling Noah en Jude. Ze waren super close en kenden elkaar nog beter dan zichzelf totdat er op een dag iets ergs gebeurde waardoor ze allebei helemaal veranderen. Noah was een super creatieve jongen die heel erg van kunst hield, als beste vriend een paard had en stiekem verliefd was op de buurjongen maar na de gebeurtenis raakt hij geen tekenpotlood meer aan en focust zich alleen nog maar op sport en populair zijn. Jude was juist een populair en stoer meisje die altijd van de hoogste klif af sprong bij het strand waar ze wonen maar zij veranderde in een stil en bezorgd meisje en gaf niks meer om haar uiterlijk en populair zijn. Doordat ze allebei zo veranderden spreken ze elkaar jaren later bijna niet meer. Toch blijven ze een hechte band hebben die er uiteindelijk voor zorgt dat ze elkaar weer vinden op het moment dat ze elkaar het meest nodig hebben. Het boek is geschreven op een super duidelijk beschrijvende manier waardoor je snel alles precies voor je ziet. Je wordt door de jaren meegenomen in dit fantasierijke verhaal met veel kunst, liefde en meerdere verhaallijnen die uiteindelijk allemaal op een onverwachte manier bij elkaar komen. 

 

Everything, Everything

De kans is groot dat je deze titel al herkende van de film Everything, Everything die in de bioscoop heeft gedraaid en gebaseerd is op dit boek. Als je de film nog niet gezien hebt: eerst het boek lezen! Als je de film al wel gezien hebt: alsnog het boek lezen! Dit verhaal gaat over Madeline, een meisje wat zo allergisch is voor allerlei dingen wat er voor zorgt dat ze nooit naar buiten kan. Bijna haar hele leven brengt ze door met haar moeder die dokter is en haar verzorgt in haar kamer. Daar fantaseert ze over de oceaan en de geur van bloemen. Maar op een dag komt Olly naast haar wonen, een leuke en lieve jongen die ervoor zorgt dat Madeline langzaam maar zeker uit haar bubbel komt en het avontuur en het risico van naar buiten gaan samen met Olly aangaat. Ze wil liever een paar dagen echt geleefd hebben met Olly dan voor altijd in haar kamer opgesloten zitten. Niet alleen doordat het boek mooi geschreven is, goed laat zien wat je soms voor de liefde over kan en moet hebben én een onverwachte plottwist heeft  staat het in mijn top drie. Vooral het feit dat dit het eerste boek was wat ik heb gelezen waarin de hoofdpersoon een donker meisje met krullend/kroeshaar is, heeft ervoor gezorgd dat dit een van mijn lievelingsboeken is geworden. Het is fijn om eens een verhaal te zien en te lezen met een hoofdpersoon die op je lijkt. Zo kan je je nog beter inleven in het verhaal en dat maakt lezen veel leuker.  

Wat is jouw lievelingsboek? Laat het weten in de reacties! 

Photo by Studio Media on Unsplash