Topsporter Sofie Bruintjes in gesprek met Belle (deel 1)

Dit is het eerste deel van het interview. Het tweede deel gaat over geloven en topsport.

Sofie Bruintjes (16 jaar) speelt al twee seizoenen eredivisie basketbal bij de Orange Angels Academy in Amsterdam in het damesteam onder de 20 jaar. Hiervoor heeft ze drie seizoenen gespeeld bij de Landstede Basketbal jeugdopleiding in Zwolle.

Hoe ken jij Belle eigenlijk en wat vind je er van?

Van meiden uit mijn kerk. Ik vind het een heel leuk en goed initiatief omdat het veel dingen bespreekbaar maakt op een mooie manier! Het is leuk om te lezen hoe andere meiden met dingen omgaan.

Wie is Sofie Bruintjes?

Ik ben een echt familiemens. Ik ben een sportief type, ik speel en kijk graag sport. Het is leuk om te zien hoe andere teams basketbal spelen en om te kijken naar spelers die echte voorbeelden voor mij zijn.

Wat is typisch Sofie?

Als ik vlak voordat ik weg moet in de ochtend al helemaal klaar ben en nog niet weg hoef, ga ik altijd met mijn kleren aan nog even in bed liggen. Best gek, maar wel lekker.

Waarom ben je gaan basketballen?

Mijn achterbuurman, Mark van Schutterhoef, is de assistent coach van Landstede Basketbal Heren 1, hij vertelde ons vaak over basketbal en vroeg of ik het niet leuk vond om te gaan basketballen. Ik was toen twaalf en ook al heel lang en ik dacht: ‘Waarom niet’. Toen ik eenmaal begon vond ik het meteen geweldig en bleek ik er ook nog talent voor te hebben.

Hoe lang ben je zelf?

Ik ben 1 meter 92 zonder schoenen en 1 meter 95 met basketbalschoenen aan.

Wat vind je van je eigen lengte? Zijn er voor- en nadelen?

Inmiddels heb ik veel minder moeite met mijn lengte en ben ik het echt gaan waarderen. Een van de nadelen is dat waar je ook bent, je altijd opvalt. In de brugklas vond ik dat heel lastig omdat je dan graag hetzelfde wil zijn als iedereen. Het is ook erg lastig met kleren kopen, broeken zijn vaak te kort, mouwen van jassen en truien komen tot halverwege je onderarm en shirtjes zijn al snel een naveltruitje. Inmiddels weet ik wel in welke winkels en van welke merken ik mooie kleren kan vinden.

Lang zijn heeft ook voordelen natuurlijk, al helemaal als basketbalster is dat iets waar ik heel blij mee ben! Ook is het fijn dat je als je in de winkel iemand kwijt bent je gewoon over iedereen heen kan kijken en zo je vrienden weer gevonden hebt, en bij een concert maakt het niet uit waar je staat want je ziet het toch wel.

Moet je ook echt lang zijn om basketbal te spelen?

Nee, je hoeft niet perse lang te zijn om basketbal te spelen. Het is wel een groot voordeel, maar geen must. Een team bestaat vaak uit wat kleinere, gemiddelde en grote speelsters.

Wat maakt basketbal leuk?

Basketbal is geweldig en ik zou het iedereen aanraden, vooral meiden die niet goed weten wat voor sport ze gaan moeten doen. Het is een snel en aantrekkelijk spel met veel actie en afwisseling. Iedereen in het team heeft zijn eigen rol en op die manier kun je als team hele mooie dingen laten zien. Ik vind het ook fijn dat het een teamsport is, je teamgenoten worden je vriendinnen en samen maak je mooie herinneringen.

Hoe combineer je sport en school?

Ik zit op het Calandlyceum in Amsterdam, dit is een Topsport Talent School. Hier wordt rekening gehouden met je sportactiviteiten en krijg je een aangepast schoolprogramma. Waar ‘normale’ leerlingen vier uur wiskunde krijgen krijg ik er twee. Ik heb ook veel zelfstudie-uren waar ik zelf verder moet werken aan mijn planning. Op deze manier is school en sport combineren veel makkelijker dan dat het zou zijn op een gewone school, al vraagt het wel veel discipline en doorzettingsvermogen.

Jij bent natuurlijk toegewijd aan je sport waardoor je bepaalde prioriteiten moet stellen. Ervaar je dat zo?

Ik ervaar het niet zo extreem, maar er zijn zeker wel dingen die ik ervoor heb moeten laten. Ik train twee keer op een dag in Amsterdam en ga daar ook naar school, doordeweeks woon ik daar dus ook op kamers. Het is moeilijk om niet thuis te wonen, maar ik weet waarvoor ik het doe; profbasketbalster worden. Ook heb ik in de weekenden weinig tijd in verband met wedstrijden en is het dus moeilijk om af te spreken met mijn vriendinnen. Zij gaan hier heel goed mee om en snappen het ook als ik een keertje niet kan, het is heel fijn dat ze het zo goed begrijpen en mij zo steunen.

Hoe was het om te mogen spelen op het EK?

Ik speelde deze zomer in het Nederlands team Orange Angels onder de 16 jaar, ons EK was in Litouwen. Het was één van de mooiste dingen die ik tot nu toe heb meegemaakt. We hebben helaas niet het resultaat geboekt dat we wilden, maar ik heb enorm veel ervaring opgedaan op het hoogste niveau. Het was heel bijzonder en echt een droom die uitkwam!

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Ik zorg ervoor dat ik de nacht ervoor genoeg slaap en niet te laat wakker word op de dag van de wedstrijd zelf. Als ik een beetje op tijd opsta, kan ik gewoon rustig aan doen en hoef ik nergens voor te haasten.

Heb je nog rituelen die je doet voordat je een wedstrijd in gaat?

Ik heb wel een paar ritueeltjes voor de wedstrijd. Ik trek altijd eerst mijn rechtersok aan en dan mijn linkersok, hetzelfde verhaal met mijn schoenen. Ik doe dit voor elke wedstrijd omdat het gewoon iets is wat er soort van bij hoort.

Moet je een bepaald dieet volgen?

Ik volg geen bepaald dieet, maar ik let wel op wat en hoeveel ik eet. Als ik train of een wedstrijd speel is het belangrijk dat ik voor de inspanning genoeg koolhydraten heb gegeten, zodat ik energie heb om te basketballen. Ook is het belangrijk om na de inspanning iets te eten met eiwitten erin, dat is goed voor het herstel van je spieren.

Wat wil je later worden?

Profbasketbalster! Mijn droom is om International te worden bij het Nederlands damesteam. Ik wil ook graag college-basketball spelen in Amerika een daarna in de hoogste Europese competitie spelen. Als dat klaar is wil ik graag docent Engels worden, maar eerst ga ik volledig voor een sportcarrière.

Heb je een levensmotto of sportmotto?

Mijn levensmotto is Filippenzen 4 vers 13: ‘I can do all things through Christ who strengthens me’. Dit vind ik een hele mooie en bijzondere tekst en daar haal ik veel kracht uit.

Heb je tips voor meiden die ook op hoog niveau willen sporten?

Als je het graag wilt, doe het! Laat je niet tegenhouden door wat andere mensen er misschien van vinden. Stel een doel voor jezelf en werk daar naar toe. Zie een tegenslag als een uitdaging en vooral; geniet ervan. Sport is leuk!!

Heb je nog een boodschap aan de Belle meiden?

Geloof wordt door iedereen anders ervaren, geloof op de manier die bij jou past en doe dingen waar je blij van wordt!

Lees vrijdag deel 2 over geloven en topsport! Doe jij ook aan sport?

Foto’s Sofie Bruintjes: FIBA

Interview: Rachelle Steeds en redacteur Ruth Godschalk

Headerphoto by tommy bebo on Unsplash