Topsporter Sofie Bruintjes in gesprek met Belle (deel 2)

Dit is het tweede deel van het interview met een topbasketbalster. Lees hier deel 1.

Sofie Bruintjes (16 jaar) speelt al twee seizoenen eredivisie basketbal bij de Orange Angels Academy in Amsterdam in het damesteam onder de 20 jaar. Hiervoor heeft ze drie seizoenen gespeeld bij de Landstede Basketbal jeugdopleiding in Zwolle.

Ben je gelovig?

Ja, ik ben gelovig opgevoed en sta daar zelf ook achter.

Waarom geloof jij? Wie is Jezus voor jou?

Ik geloof dat er een God is die ons helpt in de moeilijke tijden en een mooi pad voor ons heeft gemaakt. Jezus is voor mij een grote steun. Sinds mijn moeder de diagnose eierstokkanker kreeg hebben wij veel moeilijke dingen meegemaakt. Door die tijden heen kon ik altijd kracht halen uit mijn geloof, hoe moeilijk het soms ook is.

Weten je teamgenoten dat je christen bent?

Mijn teamgenoten weten dat ik gelovig ben, ik praat er met hun over en we hebben soms interessante gesprekken over hoe iedereen denkt over het geloof. Het is leuk om te merken dat ze er in geïnteresseerd zijn en om hun meningen te horen.

Ken je andere sporters die gelovig zijn?

Er zijn veel beroemde basketballers die gelovig zijn. Ik vind het mooi om te zien hoe zij daar voor uitkomen; deze sporters zijn echt voorbeelden voor mij.

Zijn er dingen in je leven die jouw geloof uitdaagt of waardoor geloven in Jezus soms moeilijk is?

Toen mijn moeder net haar diagnose had vond ik het geloof een lastig iets. Ik dacht bij mezelf: ‘Hoezo heeft U dit laten gebeuren?’ Ik was toen erg boos en dat heeft mijn geloof wel uitgedaagd. Ik ben blijven bidden en heb gemerkt dat met het geloof je heel veel kracht kan krijgen, zelfs in de moeilijkste tijden in je leven.

Heeft geloof invloed op hoe je met sport omgaat?

Ik ben heel dankbaar dat ik dit talent en al deze kansen heb gekregen van God, dat motiveert mij ook om heel serieus bezig te zijn met basketbal en mijn talent optimaal te benutten. Ik voel me gezegend met mijn talent en lengte en dat is iets waar ik God elke dag voor dank.

Speel je ook op zondag en hoe vind je dat?

Ik speel vaak ook op zondag en heb daar niet zoveel moeite mee. Naar de kerk gaan is voor mij niet iets wat mijn geloof versterkt. Ik lees liever zelf bijbel en bid ook graag zelf en elke dag met mijn moeder.

Wat is voor jou het belangrijkste in het leven?

Familie, vooral mijn gezin; zonder hen had ik dit allemaal niet gekund.

Mijn vader en moeder zijn aanwezig bij elke wedstrijd en mijn zus ook behalve als ze echt moet werken of studeren. Het is heel fijn om ze op de tribune te zien. Ik krijg vaak berichtjes waarin ze zeggen hoe trots ze op me zijn. Het is heel fijn om zo veel steun te krijgen van de mensen om je heen, het geeft je een goed gevoel en extra kracht.

Kost het je familie ook offers of levert het hen juist ook wat op?

Het kost mijn familie ook veel vrije tijd, in het weekend speel ik wedstrijden door heel Nederland, zij reizen overal mee naartoe. Het levert ons ook hele mooie herinneringen op, zoals die van het EK afgelopen zomer. Dat zijn dingen die je gewoon niet meer gaat vergeten en waar je met veel blijdschap op terugkijkt.

Heb je een levensmotto of sportmotto?

Mijn levensmotto is Filippenzen 4 vers 13: ‘I can do all things through Christ who strengthens me’. Dit vind ik een hele mooie en bijzondere tekst en daar haal ik veel kracht uit.

Hoe ken jij Belle eigenlijk en wat vind je er van?

Van meiden uit mijn kerk. Ik vind het een heel leuk en goed initiatief omdat het veel dingen bespreekbaar maakt op een mooie manier! Het is leuk om te lezen hoe andere meiden met dingen omgaan.

Heb je nog een boodschap aan de Belle meiden?

Geloof wordt door iedereen anders ervaren, geloof op de manier die bij jou past en doe dingen waar je blij van wordt!

Lees ook deel 1 om te lezen over Sophie en haar sport basketbal! Heb jij ook ervaring met het combineren van sport en geloof?

Interview: Rachelle Steeds en Ruth Godschalk

Photo by Erica Nilsson on Unsplash