Treingesprekken

Vandaag een kort verhaal, van het alledaagse maar toch bijzondere.

Ik sta op het perron van Utrecht Centraal. Zoals iedereen kijk ik naar mijn telefoon en doe ik dopjes in mijn oren. Langzaam deins ik mee met de muziek. Af en toe kijk ik om mij heen, maar verder bevind ik me in mijn eigen wereld. Tot er plots iemand naast me staat. Ze glimlacht lief en ik zie aan haar gezicht dat ze iets wil zeggen. Mijn oortjes doe ik uit en ze vraagt me met een ietwat onzekere stem hoe ze op haar bestemming moet komen. Ik leg het haar uit en toevallig moeten we bijna op dezelfde locatie komen. Zodra ik de trein in stapt gaat ze achter mij zitten. Langzaam pak ik mijn studieboeken en wil beginnen maar plots hoor ik haar stem. Ze stelt mij een vraag.

Het is een persoonlijke vraag. Iets in de trant van: hoe weet je wanneer het teveel is voor mij? Ik beantwoord de vraag en we raken in een gesprek. Een gesprek waarin we delen, helpen en luisteren. Ik ben nog steeds verwonderd over het mooie van deze ontmoeting als ze me nog een vraag stelt. Of eerder een opmerking. ‘Geloof jij?’ Ik kijk haar ontroerd aan, en knik. Dan vertelt ze mij over hoe ze God wil vinden. Omdat ze het gevoel heeft dat hij haar kan helpen. Ik luister en geef antwoord, dan luistert zij weer.

Toen de trein op mijn bestemming kwam, was ik geraakt. Ik zwaaide haar na en riep nog snel dat ik voor haar ging bidden. Ik vond het lastig om deze vreemdeling achter te laten op het perron. Langzaam nadenkend over het hele gesprek voelde ik dankbaarheid. Dankbaarheid voor het mooie van ontmoeting. Voor het simpele en doodgewone in het uitzonderlijke. Voor verbinding. Want dat is wat ik leerde. Hoe mooi verbinding is met iemand die je niet kent. Hoeveel we van elkaar leren. En hoe God uiteindelijk betrokken is bij ieder verhaal.

Als ik in het vervolg weer op Utrecht Centraal sta, pak ik vast mijn telefoon weer en doe mijn oortjes in. Maar ik zal ook blijven kijken. Naar de honderden mensen, naar elk verhaal. Want wat zij mij gaf in de ontmoeting, wat God gaf in de ontmoeting, was zo waardevol!

Photo by Mihai Surdu on Unsplash