Treur niet (Ode aan het leven)

Tranen in mijn ogen, terwijl ik aan het autorijden was. Niet zo handig, maar dat was wel wat er gebeurde toen ik dit liedje op de radio hoorde. Je hebt vast wel gemerkt dat veel blogjes die ik schrijf over Engelstalige nummers gaan. Vandaag niet. Ik wil namelijk een Nederlandstalig nummer aan je laten horen. Pijnlijk, rauw en mooi tegelijkertijd.

Diggy Dex

Diggy Dex is een Nederlandse rapper uit Amersfoort. JW Roy is een singer-songwriter uit Brabant. Samen hebben ze een liedje geschreven. Treur niet (Ode aan het leven).

‘En als de klok luidt, het tijd is, ik zing voor de laatste keer
Als ik daar lig, in vrede, zing deze dan nog een keer.
En als de klok luidt, bouw dan een mooi feest voor mij
Zo’n eentje die doorgaat, doorgaat voor altijd.
Mocht ik heengaan, ergens, treur dan niet om mij
Maar proost op het leven en treur niet om mij’

Ik vind de tekst mooi. ‘Treur niet om mij’. Ga door met je leven, ook al ben ik er niet meer. Tegelijkertijd besef ik me ook heel goed dat dit een soort onmogelijke opdracht is. Als een dierbare is overleden, dan is dat gewoon heel verdrietig. Dan wil je niet proosten op het leven. Dan wil je huilen, rouwen en mis de je persoon die je zo dierbaar was.

‘En als de klok luidt, bouw dan een mooi feest voor mij. Zo’n eentje die doorgaat, doorgaat voor altijd’. Klinkt gek hè.. bouw maar een mooi feest voor mij als ik ben overleden. Mijn eerste reactie was.. whát?! Je gaat toch geen feestje bouwen in zo’n situatie? Tegelijkertijd kun je je afvragen… rouw je om dat wat je bent verloren of vier je datgene dat je hebt gehad? Diggy gaat waarschijnlijk voor dat laatste. Vieren. Het is jammer dat het nu alweer voorbij is, maar kijk maar terug op de mooie tijd.

Just Married

De laatste tijd was ik veel aan het nadenken over doodgaan en het leven. Zoals sommigen van jullie misschien wel weten ben ik niet zo lang geleden getrouwd met Gert-Jan. Aan het begin van ons huwelijk begon ik me opeens af te vragen of trouwen wel zo’n goed idee was. Niet omdat ik twijfelde aan mijn liefde voor Gert-Jan, maar omdat ik merkte dat ik zoveel van hem hield. Nu we getrouwd zijn, merk ik dat mijn liefde voor hem alleen maar meer en dieper is worden. En dat in de eerste paar weken.. hoe moet dat dan wel niet voelen als we 10 jaar zijn getrouwd?! Wat nou als hij ziek zou worden of hij plots zou komen te overlijden? Wat dan? Dan zou ik daar absoluut kapot van zijn. Bijna werd ik bang van het feit dat ik zoveel van hem houd en het idee dat dat de komende jaren alleen maar meer gaat worden.

Terwijl ik hierover aan het nadenken was, besefte ik dat iets positiefs, mijn liefde voor Gert-Jan, werd omgezet in iets negatiefs. Angst om te verliezen. Maar weet je, we wonen hier op aarde. Door de zondeval ontkomen we niet aan de dood. Maar dankzij Jezus hebben we een prachtig vooruitzicht. Als wij hier op aarde komen te overlijden, dan is dat niet het einde. Sterker nog, het is misschien wel een begin. We mogen voor altijd bij Hem zijn! Diggy Dex zingt over een feestje hier op aarde, maar ooit gaan wij feesten in de hemel. ‘Een feestje dat doorgaat voor altijd’. Ons leven hier is niet onze definitieve woonplaats. We zijn als het ware op doortocht. We zijn hier tijdelijk. Ooit zullen we naar een veel betere en mooiere plek gaan. Een plek zonder pijn, verdriet, ziekte en onrecht. En dat vooruitzicht, dat is misschien wel een feestje waard.

Wat vind jij van dit liedje van Diggy Dex?