Truth, Believe, Act, Feel

Op Teenstreet, het internationale christelijke tienerkamp waar ik het in veel van mijn blogs over heb (bijvoorbeeld hier), werd een aantal jaar gesproken over een prachtig concept: truth, believe, act, feel. Mijn broer werd daar toen heel enthousiast over en zo heb ik dit, via hem, ook mee mogen krijgen. In deze blog wil ik met jullie delen wat ik toen geleerd heb en kijken naar wat dit voor jou kan betekenen!

Domino-effect

Op het podium waren grote dominostenen met de vier woorden erop. De spreekster vertelde ons dat we ons vaak laten leiden door ons gevoel. Je voelt je bijvoorbeeld onzeker en niet waardevol. Als je begint bij je gevoel, vallen de dominostenen om en leidt jouw gevoel je naar je handelen. Wanneer je onzeker bent en je je niet waardevol voelt, ga je ook uit onzekerheid handelen. Dat kan ertoe leiden dat je ook gaat geloven dat je het echt niet waard bent. Dit kan dan jouw waarheid worden. Aan het einde zul je als waarheid hebben dat je het niet waard bent. Snap je het domino-effect? Zo wordt ons gevoel uiteindelijk onze waarheid.

Truth, Believe, Act, Feel

Gelukkig kan het ook anders! Stel je voor dat je begint bij de waarheid. In de Bijbel staat dat je geliefd bent en dat je waardevol bent. Als je dit als waarheid gaat zien, ga je het uiteindelijk ook geloven. Daarna zul je handelen met het idee dat je waardevol bent. Je kan de mensen dan Gods liefde laten zien. En uiteindelijk zul je je ook geliefd voelen! Dit is een stuk hoopvoller toch? Toch wil ik nog wat dingen toevoegen, zodat ik geen verkeerde beelden schets hier. Natuurlijk zul je altijd negatieve en positieve gevoelens blijven houden, dat is ook super belangrijk! Waar het hier echter om gaat, is dat het super belangrijk is om bij de waarheid te beginnen. Alleen Gods waarheid zal je verder brengen en ook je geloof, handelen en zelfs je gevoel veranderen.

Wat is waarheid?

Als je dan wilt beginnen bij de waarheid, kan deze vraag best ingewikkeld zijn. In de vorige alinea had ik het al een beetje verklapt, maar ik denk dat alleen Gods waarheid echte waarheid is. Zijn woord is waarheid en staat vol bemoedigingen. Hier heb ik wat waarheden op een rijtje gezet:

We zijn naar Gods evenbeeld gemaakt! – Genesis 1:26

God is altijd bij ons (dus zijn we nooit alleen) – 2 Korintiërs 12:9

Als je verdriet hebt, zul je getroost worden – Mattheüs 5:3

God leidt ons en beschermt ons – Psalm 84: 12-13

Geloof in Christus en je wordt gered – Romeinen 1:16-17

We zijn Gods kind en Hij houdt van ons – 1 Johannes 3:1

Gods liefde voor ons zal nooit verdwijnen – Jesaja 54:10

Onze oude ik is samen met Christus aan het kruis gestorven en nu wordt ons leven niet meer beheerst door zonden – Romeinen 6:6

Bij God vinden we innerlijke rust – Mattheüs 11:28-29

Zo zijn er nog veel meer Bijbelteksten die zeer bemoedigend zijn. Ik zou je zeker aanmoedigen om op zoek te gaan naar Zijn waarheid! Met mijn hele hart hoop ik dat je samen met mij het aandurft om hiermee te beginnen. Dat je mag beginnen bij wat echt waar is en vanuit daar mag handelen, zodat je je geliefd mag voelen. Een terugval is niet erg, maar wij mogen in de prachtige waarheid geloven en vanuit daar leven! Weet dat Hij altijd van je houdt, wat er ook gebeurt.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash