Uit je comfortzone stappen: ja of nee? 

Waar en wanneer voel jij je op je gemak, oftewel binnen je comfortzone? Als je lekker thuis op de bank zit, of juist als je met vriendinnen in de stad bent? Met de start van iets nieuws, zoals een nieuw schooljaar voel je je misschien juist regelmatig niet op je gemak. Je moet weer wennen aan een nieuw ritme en nieuwe mensen. Uit je comfortzone stappen is dan ook zeker niet altijd even makkelijk en soms is het heerlijk om er gewoon in te blijven. Lekker je vertrouwde dingen doen, met een dekentje en kopje thee thuis zitten en de wereld laten voor wat het is. Maar hoe lang kan je zo doorgaan? Kom je niet altijd op een punt uit waarbij je toch je grenzen zal moeten verleggen en iets nieuws zal ervaren? 

Weerstand 

Toen ik over dit thema nadacht besefte ik me dat de Bijbel volstaat met verhalen over mensen die noodgedwongen uit hun comfortzone moesten stappen. Soms moesten ze letterlijk hun grenzen verleggen en verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan het volk van Israël in de woestijn. Maar in andere gevallen moesten ze veranderen van beroep en manier van leven. Het interessante is dat bij vrijwel al die verhalen de mensen ook een flinke weerstand voelen en eigenlijk liever hebben dat alles hetzelfde blijft. Als God toch wil ingrijpen, dan moet Hij daar maar iemand anders voor uitkiezen. Lees bijvoorbeeld maar eens in Exodus 4 hoe Mozes niet met de farao wil spreken en vol in discussie gaat met God in een poging zich eronderuit te praten. Kortom, die comfortzone was er vroeger ook al. In deze verhalen lezen we dat mensen bang zijn voor wat er zal gebeuren wanneer ze de stap wagen. Of ze twijfelen aan zichzelf of zij het wel kunnen, of iemand anders het niet veel beter zal kunnen. Wanneer ze deze gevoelens bij God brengen laat God zijn steun telkens op bijzondere manieren zien.  

In Jozua 1:9 zegt God het volgende tegen Jozua wanneer hij Jozua heeft aangesteld als nieuwe leider van het volk Israël: 

Daarom zeg ik nog een keer: Je moet sterk en dapper zijn. Je hoeft nergens bang voor te zijn. Want ik ben je God. Ik ben altijd bij je, waar je ook heen gaat. (Bijbel in Gewone Taal) 

Het grote plaatje 

Deze boodschap komt nog vaak terug in de Bijbel: we hoeven niet bang te zijn maar mogen vertrouwen op God die als een vader ons wil helpen, juist wanneer we zelf twijfelen of we ergens wel geschikt voor zijn. Betekent dit dat we ons dan niet meer hoeven uit te dagen? Nee, als je altijd maar binnen het vertrouwde blijft zal je weinig nieuwe dingen leren en ervaren. Bij al die verhalen in de Bijbel zag God het grote plaatje en hoe Hij een persoon daarin kon gebruiken, ook als die persoon het op dat moment zelf totaal nog niet zag. Samen met onze hemelse Vader mogen we dit leven ontdekken; de grote en de kleine dingen. Dus geniet van de knusse bankavondjes met comfortfood, maar zeg ook ja tegen de proefles kickboksen samen met je nichtje of het zomerkamp waar je eigenlijk niet zoveel mensen kent. Hoe vaker je nieuwe dingen uitprobeert, hoe makkelijker het uiteindelijk zal worden! 

Foto door Gaelle Marcel via Unsplash