Update 1 · Een jaar lang geen nieuwe kleding

Dag dames!

Zoals jullie weten, ben ik begin dit jaar gestart met een challenge (zo niet, lees mijn vorige blog dan hier). Namelijk, een jaar lang geen kleding kopen. In deze blog laat ik je weten hoe het me de afgelopen maanden is vergaan én deel ik de lessen die ik op dit gebied geleerd heb. Denk aan vragen als: “Wat zegt kleding over mij? Welke plaats neemt het in in mijn leven?”

Update

Allereerst dus de update: de maanden vlogen verrassend snel eigenlijk! Ik had er in de eerste weken van januari wel echt moeite mee. Een soort ‘afkickverschijnselen’ kun je het wel noemen, haha! Het idee dat ik 12 maanden geen nieuwe kleding mocht kopen, maakte dat ik juist met enige regelmaat kledingsites checkte. En dan met name kledingsites waar ik vaker mijn kleding kocht (H&M bijvoorbeeld), maar waarvan ik weet dat zij geen duurzame, eerlijke kleding verkopen – zie vorige post.

Levensles

Als ik eerlijk ben, wil ik na dit jaar eigenlijk geen kleding meer bij dergelijke winkels kopen. En als ik nog eerlijker ben, dan baal ik hiervan omdat ik vind dat ze vaak heel leuke kleding hebben. En als ik dan nog wat dieper graaf, dan baal ik ervan omdat deze kleding mij een bepaalde identiteit geeft. Kleding, en dan met name nieuwe kleding, gebruik ik vaak als ik ‘wil veranderen’. Me beter wil voelen. Als ik me wil meten aan die vrouwelijke, succesvolle, prachtig slanke dame in mijn Insta-feed. In mijn leven neemt kleding vaak die rol in. Het heeft dus te maken met mijn zelfbeeld, mijn innerlijke strijd om mooi gevonden te worden. Ik vond het fijn dat ik dit van mijzelf ontdekte, omdat ik hier dan mee aan de slag kan gaan.

Ik wil mij meer focussen op de liefde die God voor mij heeft, dan op kleding die mij ‘zou kunnen veranderen tot een succesvolle, mooie vrouw’. Want de waarheid is: dat ben ik al. Dat ben jij al. Wij zijn kostbare schatten in Gods ogen, parels in Zijn hand. Het helpt mij altijd om dit hardop uit te spreken en regelmatig te denken. Telkens wanneer ik een gedachte heb als: “Ik moet die broek echt hebben, want dan voel ik me goed…”, kies ik er voor om me bewust te zijn van de nood die hieronder zit. Namelijk, op zo’n moment voel ik me vaak ‘niet goed genoeg’ of ‘niet mooi genoeg’ of ‘niet leuk genoeg’. Is dat dan de waarheid? Is dat dan wat God over mij zegt?

Eigenlijk niet. En door mijzelf bewust dergelijke vragen te stellen, merk ik dat ik makkelijker afstand kan doen van het ontevreden gevoel (over mijzelf en het feit dat ik meer wil hebben) en dankbaar te zijn voor wat God mij geeft en wat God van mij vindt. Ben ik me bewust van wat nu echt de waarheid is in mijn leven, in plaats van die negatieve input van de boze.

Update

Na die eerste maand, merkte ik dat ik minder bezig was met nieuwe kleding kopen. Ik checkte geen kledingsites meer en ging niet naar kledingwinkels, omdat ik bang was dat ik mijzelf dan zou verleiden toch wat te kopen. In april startte ik mijn eigen Instagram met tweedehands kleding. Vanwege de coronacrisis en het thuiswerken, hield ik meer tijd over en heb ik eindelijk die nare klus geklaard: de zolder opruimen en mijn kledingkast uitpluizen. Een heerlijk gevoel!

Het zoldertje van Yafit

Als je het leuk vindt om mijn nieuwe Instagram te volgen, deze heet: @hetzoldertjevanyafit. Hier plaats ik de kleding die ik niet (veel) meer draag, maar wel nog een ronde mee kan. Op deze manier maak ik iemand anders blij met voor hen ‘nieuwe kleding’ en leer ik zelf afstand te nemen van de grote hoeveelheid kleding die ik heb en tevreden te zijn met minder. Ook ben ik erachter dat ik vaak maar een deel van mijn kledingkast draag; veel kleding ligt te verstoffen omdat ‘er nooit een goed moment is om het te dragen’. Jammer toch? Dan kan ik er beter iemand anders blij mee maken. Naast kleding staan er ook leuke spullen op, die ik zelf niet meer gebruik en bij iemand anders beter tot hun recht komen. Zo letten we een beetje op het milieu (geen overuren bij de fabrieken) en leren we gelijk dankbaar te zijn met minder (ik) of blij te zijn met iets tweedehands en niet altijd maar iets nieuws te hoeven hebben.

Levensles

De kledingindustrie draait overuren en veel werknemers krijgen onderbetaald, of maken belachelijk lange werkdagen. Daarnaast zijn er ook kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze in armoede leven en moeten werken voor hun eten. En dat allemaal omdat wij elk seizoen een nieuwe kledingkast willen bezitten. Natuurlijk is het probleem complexer dan hoe ik het nu omschrijf en zijn er meerdere facetten in dit verhaal. Daarnaast is het ook niet zo dat iedereen elk seizoen een nieuwe kledingkast heeft, maar feit is wel dat we flink overconsumeren als het gaat om kleding. We als in: inclusief mijzelf. Want, ik kan er ook een handje van. Maar, nu ik een jaar lang geen kleding koop, hoop ik te groeien in zelfbeheersing en te ontdekken dat het hartstikke leuk is om je items van vorig jaar te koesteren, in plaats van telkens ontevreden te zijn over wat je hebt en iets nieuws te willen.

Dankbaar

Ik wil graag dankbaar zijn en in dankbaarheid leven. Het is een opdracht die God ons meerdere malen geeft: “Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat u nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet.” – Fil. 4: 6, HTB of “Net zoals een boom met zijn wortels stevig in de grond staat, zo moeten jullie stevig in Hem geworteld staat. Dan zullen jullie in Hem opgebouwd worden. En jullie zullen stevig blijven staan in het geloof dat we jullie geleerd hebben. Wees ook dankbaar.” Kol. 2: 7, BB

Één ding moet ik wel bekennen: sinds ik mijn nieuwe Instagram heb en veel accounts volg met tweedehands kleding, wordt het wel steeds lastiger om niks te kopen, haha. Ik denk dat ik, als dit jaar voorbij is, wat vaker voor tweedehands kleding zal kiezen. Maar, ik wil wel in acht houden dat ik niet alles hoef te hebben, en dat ik dankbaar mag zijn met wat ik al (gekregen) heb.

Ik hoop van harte dat het jullie inspireert om na te denken over je kledingkeuzes en eens te kiezen voor tweedehands of: niet kopen!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash