Update 2 · Een jaar lang zonder nieuwe kleding

Hello ladies! In deze blog geef ik je weer een update, vertel ik een levensles die ik geleerd heb in mijn jaar zonder nieuwe kleding en hoop ik je wat tips te geven voor duurzame kleding en slim omgaan met de kleding die je al hebt. Lees hier update 1!

Update

De kledingkast van mijn man is, hoe zal ik het zeggen, geen kledingkast aan ruimte waard. Hoogstens vier plankjes en een paar overhemden aan een rekje. Kortom, hij had echt nieuwe kleding nodig. Sinds geruime tijd staat hij ook helemaal achter het principe #eerlijkekleding. Maar, hij is 2.03 meter, dus om daar betaalbare Fairtrade kleding voor te vinden, was lang (woordgrap) niet altijd makkelijk. Gezien ik nu zelf veel via Vinted en United Wardrobe verkoop, besloot ik daar eens een kijkje te gaan nemen. En daarbij kreeg ik zowaar de opdracht om “maar wat voor hem te halen”. Prima, helemaal oké mee, meer dan oké zelfs: graag! Ik kon eindelijk weer shoppen, heerlijk. Dus dat was echt een aangename ervaring. Want om heel eerlijk te zijn, dames…

Online tweedehands voor jezelf

Ik zie nu zoveel leuke kleding ook voor mezelf! En helemaal tweedehands, dus je stimuleert er niet de oneerlijke arbeidsindustrie mee. Dat er zoveel is, en zoveel moois ook, dat was voor mij wel echt een openbaring! Wist ik echt niet. Ik dacht zelf eigenlijk alleen maar aan stoffige kringloopwinkels waar je net heel veel geluk moest hebben wilde je iets tofs vinden. Is dus niet zo! Check lekker Vinted, United Wardrobe, Markplaats, Facebookgroepen met superveel inspiratie en leuke kleding. Ik ben weer helemaal opgebouwd met deze nieuwe informatie! Duurzaam omgaan met kleding en er toch telkens hip uitzien, hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn! En overconsumeren hoeft ook echt niet, als je weer iets ‘nieuws’ (tweedehands) koopt, kun je je eigen items weer op hetzelfde platform verkopen. Ik moet hier nog eventjes mee wachten, maar we zijn over de helft! Ik ben vastberaden het vol te houden en ik hoop dat ik dit voornemen waar kan maken. Wat zei ik ook alweer toen ik deze serie begon? GEWOON DOEN.

Levensles

Afgelopen tijd ben ik meer in mijn kledingkast gaan duiken om te zien wat ik nu eigenlijk heb, wat ik hiervan graag wil houden en wat niet (zie op insta @hetzoldertjevanyafit). Iets wat mij opviel als het gaat om mijn kleding, is het volgende. De laatste jaren ben ik me steeds vrouwelijker gaan kleden, ik ben die kant van mijzelf meer aan het omarmen. ‘Vroeger’, ongeveer vijf jaar geleden (haha), kleedde ik me vooral stoer, en had ik veel zwarte en donkere kleding. Ik denk dat dit was omdat ik niet teveel wilde opvallen. Niet teveel als vrouw gezien wilde worden. Ik was in een fase waarin ik mezelf liever verstopte dan dat ik zichtbaar was.

Vrouwelijke kant

De laatste jaren draag ik liever pasteltinten, neutrale kleuren, of kleding met bloemetjes en dergelijke. Dat laatste dan wel gecombineerd met een neutrale spijkerbroek of rok. Dat ik überhaupt rokken heb, is voor mij echt bijzonder. Ik heb sinds kinds af aan een ‘hekel’ gehad aan rokken. Ze waren me te netjes, te onhandig met spelen en lieten mijn ‘dikke’ benen teveel zien. Ik werd onzeker van rokken. En als ik eerlijk ben, soms nog steeds. Ik draag nog steeds liever een spijkerbroek of pantalon dan een rok. Maar, zoals ik al zei, mijn vrouwelijke kant ben ik wel steeds meer gaan omarmen. En stiekem vind ik rokjes best heel leuk en vrouwelijk.

Herstel

Voor mij is dit een teken van herstel. Het zijn de eerste stapjes van het omarmen van mijzelf, het omarmen van de vrouwelijke kant die ik heb en dat ik mooi gevonden mag worden. Dat ik mijzelf mooi mag vinden. En bovenal: dat God mij al die tijd al prachtig vond. Kleding kan dus ook heel helend zijn, het is niet alleen maar negatief. We mogen onszelf ook mooi kleden en genieten van een nieuwe look. Ik denk dat het niet voor niets is dat vrouwen shoppen zo leuk vinden: op deze manier kun je jezelf het gevoel geven mooi te zijn.

Geliefd zijn

Ik denk dat dat iets is waar wij vrouwen het diepst naar verlangen: mooi zijn, en erkenning krijgen. Geliefd zijn. Misschien kun je al raden wat ik nu ga zeggen, en klinkt het cliché, maar onbelangrijk is het niet: het wel of niet geliefd zijn, hangt niet af van wat je draagt of hoe je eruit ziet. Het hangt zelfs niet af van wat je doet of wat je zegt. Je bent geliefd om wie je bent. Om hoe God je gevormd heeft. Hij is trots op jou. Hij vindt jou prachtig, ongeacht wat jij van jezelf vindt of hoe anderen naar jou kijken.

“You are worthy of love and affection, you are never too much and you are always enough. You are precious, you are a diamond, a rose, a pearl, the most stunning of all God’s creation, you are worth more than you could ever imagine. (…) Your worth surpasses all earthly things, because in the Eyes of the Lord God, you are loved.” Kijk jij met mij mee naar dit prachtige filmpje waarin onze identiteit ècht geopenbaard wordt? In dit filmpje wordt verteld wie we als vrouwen werkelijk mogen zijn. En dat gaat véél verder dan een toffe of vrouwelijke look!

PS. Ik ken dit filmpje uit mijn hoofd. Dat komt omdat ik het als tiener zó vaak heb gekeken en geluisterd. Ik had het op mijn – destijds – Ipod Nano gezet, om het luisteren voor ik in slaap viel. Die woorden, dames.. Die woorden zijn zó belangrijk om vaak te horen. Want door ze vaak te horen, ga je ze geloven. En dat, als je weet wie je werkelijk bent en mag zijn.. Dat is van onschatbare waarde. Net als jij. God vond namelijk het volgende, anders had Hij het nooit gedaan: “And you are worth dying for.”

Photo by Lauren Fleischmann on Unsplash