Vaccineren: hoe zit het nou allemaal?

Gisteren zijn de inentingen tegen het coronavirus begonnen. En het grote vaccinatieproces gaat verder: eerst zijn de zorgmedewerkers aan de beurt, daarna volgen de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor de gehandicaptenzorg. Het zal een hele tijd duren voor de meeste mensen in Nederland ingeënt zijn, en misschien vraag je je wel af hoelang dat dan duurt. Of roept het vaccineren andere vragen, angsten of onzekerheden bij je op. Hoe werkt het precies? Zitten er geen gevaarlijke stoffen in? Wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie? In deze blog gaan we er wat dieper op in!

Tot nu toe nog geen kinderen

Als eerste is het belangrijk om te weten dat kinderen nog niet ingeënt worden. Onder die leeftijdscategorie is namelijk nog weinig onderzoek gedaan als het gaat om de werking en veiligheid van het coronavaccin. Ook is het risico voor een ernstige besmetting onder kinderen heel klein. Besmettingen komen zeker wel voor, maar zijn voor kinderen een stuk minder gevaarlijk dan voor volwassenen: kinderen hoeven bijna nooit vanwege een besmetting worden opgenomen in het ziekenhuis. Wil je er meer over weten, dan kun je verder lezen op de website van het RIVM.

Of en wanneer kinderen wél worden ingeënt, is nog niet duidelijk. Op dit moment wordt daar nog onderzoek naar gedaan. Hoe dan ook: als je nog geen 18 bent, hoef je nog even niet na te denken of je wel of niet gevaccineerd wilt worden. Maar misschien wil je er gewoon wat meer over weten of maak je je zorgen voor mensen in je omgeving. Lees dan vooral verder!

Niet verplicht

Het is niet verplicht om je te laten inenten. Mensen die aan de beurt zijn om een vaccinatie te ontvangen, krijgen een oproep via een uitnodigingsbrief. Daarin staat ook de locatie waar ze zich kunnen inenten. Maar het is zeker geen verplichting om te gaan: de keuze om het wel of niet te doen, blijft staan.

Hoe werkt het eigenlijk?

De vaccins worden ook wel mRNA-vaccins genoemd. Ze bevatten een klein stukje van het virus (dus niet het hele virus!) dat ervoor zorgt dat het lichaam zelf een onderdeel van het virus aanmaakt: dat onderdeel heet een spike-eiwit. Door de spike-eiwitten gaat het lichaam antistoffen aanmaken tegen die eiwitten. Dus dat betekent niet dat je lichaam zelf een nieuw virus gaat aanmaken, maar dat je afweersysteem aan de slag gaat om het virus te bestrijden. Mocht je dus besmet raken, dan heeft je lichaam die afweer al aangemaakt. Een vraag die soms gesteld wordt, is of het vaccin dan niet ons DNA aantast. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. De stof die het RNA zou omzetten in DNA, is niet in het vaccin aanwezig. Het kan je DNA dus niet veranderen.

Wanneer is het vaccineren klaar?

Dat is nog niet duidelijk. Hoe snel het gaat, hangt af van hoeveel mensen bereid zijn zich te laten inenten en van de beschikbaarheid van de vaccins. Er is wel een schatting gemaakt van wanneer welke groep een oproep krijgt. In januari zijn dat de zorgmedewerkers, vanaf januari/februari zijn dat verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling, vanaf februari mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie, vanaf februari/maart ggz-cliënten en hun zorgmedewerkers, vanaf maart mensen van 60-75 jaar en vanaf april/mei alle mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie. Wil je een wat uitgebreider overzicht lezen, dan kan dat hier op de website van NU.nl.

Vertrouwen

Het allerbelangrijkste in de coronacrisis en tijdens het proces van vaccineren, is dat we ons vertrouwen op God blijven stellen. Soms maken mensen zich zorgen dat vaccineren zou laten zien dat je niet op God vertrouwt. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: je kan het vaccin bijvoorbeeld zien als een cadeau van God. Hij geeft ons mogelijkheden om uit de crisis te komen. Dominee Arie van der Veer heeft hier ook een artikel over geschreven: klik hier als je dit wilt lezen.

Dat betekent allemaal niet dat je niet bang mag zijn, of geen twijfels mag hebben. Natuurlijk kunnen die er nog steeds zijn. Weet dan dat je die vragen en zorgen bij God kan brengen, want Hij is er altijd. Hij wil je angst wegnemen en geeft je wijsheid en rust om over deze dingen na te denken!

Hoe kijk jij aan tegen het coronavaccin? Laat het weten in de reacties!

Photo by Daniel Schludi on Unsplash