Vakantie – 5 tips tegen verveling

Het is vakantie, en je hebt er misschien al een week op zitten óf je vakantie staat op het punt van beginnen! Verveel je je al? Ik geef je vandaag 5 fijne tips die je deze komende week kan inzetten als de verveling toe slaat!

1. Marathon van je favoriete serie

Welke serie kan jij nou eindeloos en eindeloos kijken? Voor mij is dat Gilmore Girls en Friends, twee series die ik om de zoveel jaar weer eens uit de kast trek. Niks is meer heerlijk dan met je bestie je favo serie aan te zetten, en heel de dag lekker te bingen. Of zoek een nieuwe serie en laat niks je ervan weerhouden om op ‘next episode’ te drukken! Vooral een fijne tip als het buiten lekker koud is, of ’s avonds als het toch donker wordt…

2. Je kamer opruimen volgens Marie Kondo

Of niet volgens haar methode, want dan heb je een volgende vakantie niks meer te doen, maarrr je kamer opruimen is altijd een goed idee. Niet het meest leuke idee, dat geef ik toe, maar toch. Ga kastje voor kastje en laatje voor laatje je kamer door. Maak stapels met wat weg kan (en stop dat dan gelijk in een doos of vuilniszak) en stapels met wat door gegeven mag worden. Blijf niet sentimenteel hangen bij wat je tegenkomt, maar probeer je zelf een beetje te laten focussen op het opruimen… zet fijne muziek aan, zorg voor een goede snack en gaan met die banaan!

3. Organiseer een ruilparty

Je kamer is opgeruimd, maar die hele tas met oude kleren, wat ga je daar mee doen? Organiseer een ruilparty! Nodig je vriendinnen uit, zorg voor chocola en chips en bonjour je ouders de woonkamer uit. Laat iedereen haar oude kleding en spullen mee nemen, en ruilen maar. Op kantoor deden we dit vaak met kerst of tijdens onze zomerbbq, en het leverde altijd fijne spulletjes op. Dat ene jurkje wat je altijd zo mooi vond, en wat er nu gewoon tussen ligt. Dat boek wat je nog graag wilde lezen ligt bij de stapel. Op een ruilparty kom jij van je oude spullen af, en vind je weer nieuwe items. En alles wat overblijft…daarvoor kijk je je vader lief aan en vraag je of hij het snel naar de kringloop wil brengen.

4. Ga een dagje uit

Wat is een plek waar je nou altijd als eens naar toe wilde? Een fijn museum misschien, een leuk stadje net over de grens, dat ene natuurgebied… de vakantie is bij uitstek een moment om zo’n dagje te plannen. Fijnste is als je het kan combineren met andere dingen bijvoorbeeld, zoals naar het Kröller-Müller museum gaan bijvoorbeeld, en er dan gelijk een stevige wandeling of fietstocht aan vast knopen in het nationaal park. Of combineer Museum Voorlinden met een bezoekje aan het strand. Zo kan je twee leuke dingen doen op één dag, en kost het je maar de helft van het geld.

5. Help je ouders een dagje in huis

Leuk dat jij vakantie hebt, maar voor je ouders draaien de weken gewoon door. Het huis blijft niet magisch schoon, en de boodschappen worden ook niet zomaar gehaald. Je wordt er niet slechter van als je je ouders een (half) dagje helpt met klusjes in het huis, en je ouders zullen juist heel blij zijn als je ze wat werk uit handen neemt. Vraag aan je ouders welke klusjes je voor ze kan doen, of zoek zelf wat klussen uit. De vaatwasser uitruimen is niet zo’n klus, maar bijvoorbeeld de ramen zemen, de badkamer schoon maken, de plinten afnemen (deze klus blijft hier in huis altijd liggen) of de gangkast / schuur opruimen zijn vast wel klussen waar ze heel blij mee zijn. En maak er een dealtje van: jij doet een paar klussen, regelen zij ’s avonds patat met een snackje!

Hoe ga jij de verveling tegen? Heb jij nog een goede tip?

Beeld header door Ineke Linssen Fotografie voor Belle Magazine