Vakantie in eigen land – tips voor een weekend Maastricht

Maastricht. Het is nog net Nederland, maar als je rondloopt door de oude straatjes en over de mooie pleintjes voelt het al snel als Frankrijk of Duitsland. Nu het ernaar uitziet dat we de komende maanden helaas niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan, zullen we dus maar op avontuur moeten in ons eigen mooie landje.

Ik heb als student bijna 4 jaar met veel plezier in hartje Maastricht gewoond. Ik ben tijdens deze periode ontelbare keren verdwaald in de kleine straatjes, heb heel veel restaurantjes uitgeprobeerd en simpelweg veel van de stad gezien en deel dus graag mijn tips voor deze citytrip naar het zuiden met jullie!

Disclaimer in verband met de corona-pandemie

Voor al deze tips geldt: check van tevoren hoe ondernemers rekening houden met de RIVM-richtlijnen en of er bijvoorbeeld aangepaste openingstijden gelden.

Where to sleep?

Voor een budget overnachting kan je bij het StayOkay hostel boeken, deze ligt aan het water dus met een beetje geluk heb je een mooi uitzicht. Verder zijn er allerlei opties. Vooral in de buurt van het station zitten hippe hotels met een goede service. In het Townhouse Designhotel kan je zelfs een goudvis huren voor op je kamer, grappig hè?

Wellicht is het onder de huidige omstandigheden verstandig om ook even te kijken naar overnachtingsmogelijkheden net buiten Maastricht, bijvoorbeeld in Eijsden, Cadier en Keer of in Eckelrade. Zo kan je gelijk de mooie natuur van het Heuvelland bewonderen. Met de bus, auto of fiets ben je vervolgens zo in Maastricht.

What to do?

In Maastricht zijn veel (katholieke) kerken en kloosters. Ze zijn echter lang niet meer allemaal in gebruik als religieus gebouw: sommigen zijn omgebouwd tot restaurants of hotels, anderen tot studentenhuizen en ook het regionaal archief is gevestigd in een voormalig kloostergebouw. Check vooral ook de Dominicanen boekhandel: deze mega boekenwinkel is gevestigd in een oude kerk. Als je naar het plafond kijkt zie je nog resten van de oude schilderingen, heel tof! En achterin zit een vestiging van de Maastrichtse koffieketen ‘Coffeelovers’ waar je heerlijke koffie en thee van Blanche Deal (een Maastrichts familiebedrijf) kan krijgen.

Loop uiteraard ook een rondje over het Vrijthof, de Markt en het Onze-Lieve-Vrouwe-plein, dit zijn de grootste pleinen van de stad. Hiertussen heb je een hoop winkelstraten met de bekende grote ketens (vooral in de Grote Staat) maar ook allerlei andere zaakjes.

Verder ook genoeg te doen onder de grond! Onder Maastricht ligt namelijk een groot gangenstelsel, aangelegd voor tijden van oorlog. Wat meer bekend zijn de mergelgrotten onder de Sint-Pietersberg, net buiten de stad. Blijf je liever boven de grond? Op de Sint-Pietersberg ligt ook het fort Sint-Pieter, terwijl aan de andere kant van de stad de verdedigingswerken van Hoge & Lage Fronten zijn. Via de website van Explore Maastricht kan je allerlei leuke rondleidingen boeken om deze monumenten met een gids te bezoeken.

Fan van Flikken Maastricht? Via de fanwebsite van de serie of bij de VVV kan je verschillende wandelroutes vinden waarmee je langs locaties uit de serie komt.

What to eat?

Mijn favoriete categorie, haha! Ik zou hier zo een heel blog over kunnen schrijven. Maastricht heeft een bourgondische en gezellige sfeer en dat zie je terug in het grote aantal restaurants.

Absolute aanraders wat mij betreft zijn:

  • Lumière: bioscoop en restaurant in een verbouwde fabriek met terras aan het water
  • Grenzeloos: tosti-bar met binnentuin, mede opgericht om statushouders een werkplek en integratietraject aan te bieden
  • Brandweerkantine: de naam zegt het al, hip restaurant in de oude brandweerkazerne
  • Bisschopsmolen: bakkerij met wat mij betreft de lekkerste vlaai van Maastricht
  • Café Zuyd: groot terras met een prachtig uitzicht op de Maas
  • Deli Belge: je kon er altijd al alleen afhalen, maar oh wat zijn die broodjes lekker. De keuze is enorm en alles wordt vers voor je gemaakt. Ik krijg al trek als ik eraan denk!
  • Op de Sint-Pietersberg: restaurant Bergrust & Buitengoed Slavante, allebei een mooi uitzicht. Check wel altijd vooraf de openingstijden, zeker buiten het hoogseizoen zijn ze erg beperkt open.

Met warmer weer is het trouwens ook leuk om te gaan picknicken in het stadspark! Deze kan je vinden aan allebei de kanten van de Maas, oversteken kan met de Hoge Brug.

Tot slot nog een tip voor alle noorderlingen: in Limburg (en Brabant) vraag je om friet, niet om patat ;)

Ben jij al eens naar Zuid-Limburg op vakantie geweest? Wat zijn jouw tips?

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt door Dieuwke Haverlach en zijn met haar toestemming geplaatst.