Vakantie on a budget: tips en tricks!

In deze aangevraagde blog vertel ik jullie over budgetvakanties en hoe budgetproof op vakantie te gaan. Wat zijn budget vakanties? Hoe plan je ze? Waar moet je rekening mee houden? Een goede voorbereiding is erg handig zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Voor budgetreizen moet je vooral creatief te werk gaan. En jezelf afvragen wat goedkoper kan en waarop je echt niet wilt bezuinigen. Zo maak je een lijstje en weet je wat je wel en niet wilt.

Budgetproof op vakantie: waar start je?

Als je jonger bent heb je meestal nog niet zoveel geld voor een dure vakantie. Logisch! Omdat het toch fijn is om op pad te gaan en je kennis te vergroten geef ik je in deze blogs tips mee.

Een budgetvakantie (de naam zegt het al) is een goedkope vakantie. De vakantie heb je verdiend, en het geld ook gespaard, maar je wil toch niet teveel uitgeven. Denk dan na over het volgende: waar wil je heen? ID-kaart of paspoort? Blijf je binnen of buiten Europa? Hoelang wil je gaan? Met welk vervoer wil je gaan?

Binnen Europa hoef je geen paspoort te gebruiken en kun je reizen met je ID-kaart. Dit bespaard kosten voor het aanschaffen van een paspoort. Dit is namelijk duurder dan een ID-kaart. Backpacken is met stipt de goedkoopste manier om te reizen. Je zou je vakantie kunnen afwisselen met werken, geld bijverdienen en ontspanning. Dit doen veel backpackers als ze voor een langere periode op reis gaan. Maar deze afwisseling is weer wat minder geschikt voor een korte vakantie. Wat is dan wel mogelijk? Ik ben ervan overtuigd dat als je budget niet heel groot is, er toch mogelijkheden zijn om op vakantie te gaan.

Kies een onontdekte bestemming

Tegenwoordig word het steeds populairder om naar Oost-Europa op vakantie te gaan. Denk dan aan Macedonië, Albanië, of Kroatië. Het leven daar is niet duur en de landen zijn nog niet zo ontdekt, wat het heel goedkoop maakt. Daardoor zijn de vliegtickets relatief laag in prijs en hoef je ter plekke niet zo veel geld uit te geven.

En ook belangrijk: vermijd toeristische trekpleisters. Natuurlijk zijn dat vaak bijzondere plekken, maar doordat iedereen het wil zien zijn daar de kosten ook het hoogst. Er zijn ook genoeg andere plekken die net zo mooi zijn, en waar niet de massa naar toe gaat.

Kies voor goedkoop vervoer

Met een bus is het goedkoop om te reizen. Er bestaan diverse sites die je per bus naar een plek brengen voor een klein bedrag. Last-minute bied NS ook nog weleens budget treintrips aan. Maar, het loont ook om je trip goed te plannen en zo goedkopere tickets te bemachtigen.  Last-minute is niet altijd goedkoper, want vaak zijn er nog bijkomende kosten die niet vermeld zijn.

Denk na over je verblijf en je maaltijden

Op een vakantie is het verleidelijk om te doen: elke dag even ergens op een terrasje of in eettentje eten. Maar dat kost veel geld, en dit is juist ook een manier om te besparen. Haal kant en klare maaltijden in de supermarkt zoals een salade en ga gezellig picknicken met elkaar, koop bij een bakkertje te broodje, en fix bij de groentenboer je portie fruit voor de dag. Zo kom je én onder de locals, en eet je goedkoop. Kies ‘s avonds voor een slice pizza op de hoek van de straat, in veel landen vindt het avondeten op straat plaats en zijn er gezellige kraampjes!

Goedkoop slapen doe je in een hostel, of de camping natuurlijk! In een hostel slaap je met andere mensen op een kamer. Je moet hier niet veel van verwachten qua luxe, maar het is een prima slaapplek en ook gezellig. Of boek via air-bnb je verblijf: dit zijn particuliere mensen die hun huis/kamer verhuren. Dit kan soms echt een stuk goedkoper zijn dan een hotel, je bent vaak in niet-toeristische delen van de stad en ziet hoe de locals wonen en leven. Extra fijn als de plek goed te bereiken is met het OV, als je nog eens een taxi moet nemen naar je slaapplaats ben je onnodig extra geld kwijt.

Extra tips om budget te reizen

1. Boek je tickets los, in plaats van een gehele reis inclusief je hotel. Met losse tickets kan je staan en gaan waar je wil, als je maar zorgt dat je weer op tijd terug bent voor de reis naar huis!

2. Probeer te reizen in het laagseizoen, want het hoogseizoen is altijd duurder. Als je op school zit is dat niet altijd haalbaar, maar ben je klaar met je examens volgend jaar? Vertrek dan gelijk na je laatste tentamen, zodat je net nog van dat laagseizoen kan profiteren! Ga je in een tropisch land backpacken? Check dan wel altijd even of er geen regenseizoen is, want tenzij je dit niet erg vindt, zit je anders 20 uur per dan in de stortbuien…

3. Zorg dat je goed voorbereid bent, en kom niet voor verassingen te staan. Wat zijn de onverwachte kosten, de kleine lettertjes? Check ze altijd!

4. Plan al je kosten vooruit en bereken wat je nodig hebt aan geld. Ik zelf heb gemerkt dat als je van te voren bijvoorbeeld je museumtickets of boottochttickets koopt, het goedkoper is dan dat je het koopt op de bestemming zelf. Lang leve het internet!

5. Zorg voor een goede verzekering. Ja, een verzekering kan prijzig zijn, maar over het algemeen heb je voor nog geen 2 euro per dag een goede reisverzekering. Belangrijk, vooral omdat je (basis)zorgverzekering niet alle kosten dekt in het buitenland, en je WA dat ook niet doet. En: ongelukjes zitten in een klein hoekje, en de aansprakelijkheid in het buitenland ligt soms net anders dan we gewend zijn!

5. De laatste tip die ik je mee wil geven: bevind je vooral onder de locals. Zij kennen de vaak niet ontdekte mooie plekken. Wie weet scoor je zo wel een gratis slaapplek en je maakt meteen nieuwe vrienden!

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle