Vandaag is het Wereldmeisjesdag – Girl! Takeover!

Vandaag is het Wereldmeisjesdag, en eigenlijk is het onnodig om te zeggen, maar wij vinden dat natuurlijk enorm belangrijk! Elk jaar schrijven we op deze dag speciaal over meiden die in situaties leven die heel wat slechter zijn dan de onze. En dan schrijven we ook over de veranderingen die zij teweeg brengen in hun eigen omgeving; het afschaffen van meisjesbesnijdenis of kindhuwelijken, of over de feiten die je moet kennen over meisjesrechten (en het ontbreken daarvan)!

Waarom vindt Huis van Belle Wereldmeisjesdag zo belangrijk?

Ok, dus ik zei het al: wij vinden Wereldmeisjesdag super belangrijk! Waarom?

Wij geloven in het empoweren van meiden (jullie!), omdat we weten dat jullie op een dag de leiders van dit land zijn! Op een dag is één van jullie minister-president, en op een dag zitten jullie in de Tweede Kamer, en maken jullie plannen voor Nederland op haar best. Ooit zijn jullie de juffen van kleine kleuters, zijn jullie de mentoren van pubers en leer je hen dat je kwaad niet met kwaad oplost. Op een dag is één van jullie de nieuwe eindredacteur van Belle, of van de CosmoGirl. Op een dag zitten jullie op invloedrijke posities en banen jullie de paden voor meiden ná jullie.

Jullie gaan de wereld veranderen, of dat nou in het groot is, of in het klein. Het is allebei even belangrijk!

Girl Takeover

Vandaag nemen meiden in meer dan 60 landen en op meer dan 500 plekken even voor een dag de regie over op invloedrijke posities. Dit zijn bijvoorbeeld posities in sectoren waarin meiden, vooral in ontwikkelingslanden, minder snel toegang tot hebben, zoals het bedrijfsleven, de journalistiek, de sport en de politiek. Op deze manier vragen ze aandacht voor het feit dat meisjes de kans moeten krijgen om zelf over hun leven, en over de wereld waarin ze leven, beslissingen te maken.

Nog te vaak wordt er niet naar meiden geluisterd, omdat hun ouders en hun omgeving hun stem niet belangrijk vinden. Maar de stem van een meisje is evenveel waard als die van een jongen, en een betere wereld bereiken we als we naar alle stemmen luisteren.

Hoe kan jij verschil maken?

We zijn Huis van Belle niet natuurlijk als we het ook niet een klein beetje praktisch voor je maken ;) Want hoe kan jij nou verschil maken in je eigen leven en omgeving, en hoe kan je meiden aan de andere kant van de wereld ondersteunen?

1. Studeer door

Een vervolgopleiding starten is één van de krachtigste dingen die je kan doen: op die manier wordt je opgeleid in een vak(gebied) en zorg je voor je eigen inkomen en een onafhankelijke status. Daarnaast leert een opleiding je om kritisch na te denken, en niet om zomaar iemands mening te volgen.

2. Zoek het onrecht op

Je zou kunnen denken: “maar die ongelijkheid zie ik niet in mijn stad, of in mijn omgeving.” Kijk dan verder dan je neus lang is. Zoek manieren om vrijwilligerswerk te doen, zet je in voor mensen aan de rand van de samenleving. Start een meidenclub voor alle meiden, sluit je aan bij bestaande meidenclubs. Help bij een voedselbank, zoek dat meisje op dat altijd in haar eentje de pauze doorbrengt. Ik geloof heilig in het principe: girls support girls. Samen sta je sterker, en je hand uitsteken naar dat ene meisje kan al een verschil zijn.

3. Support een meisje financieel

Er zijn genoeg mogelijkheden waarop je een meisje financieel kan supporten. Dit kan door samen met je familie of je vriendinnen een meisje te sponsoren via World Vison, Compassion of kijk eens in de webshop van Plan Nederland waar je bijvoorbeeld een voetbal kan kopen voor een meisjesteam, of maandverband zodat meiden naar school kunnen gaan, of geef een meisje een jaar lang voetbaltraining cadeau.

Hoe kom jij voor jezelf of andere meiden op? Vind je het belangrijk om andere meiden te helpen? En hoe doe je dat dan?