Vanille-karamelruitjes

Ik denk dat dit, na het maken van een simpele cake, het eerste recept was dat ik helemaal zelf maakte.  Het is een van mijn eerste herinneringen aan dat ik zelfstandig in de keuken stond om iets lekkers te maken. Samen met een vriendinnetje stond ik dan in de pan te roeren als zij kwam spelen.

Het recept komt uit een kookboekje dat ouder is dan ikzelf en waar ik een hoop uit gemaakt heb toen ik nog bij mijn ouders woonde. Een paar jaar geleden, inmiddels woonde ik op kamers, vond ik het boekje in de kringloop. Mijn hart sprong hoog op in mij :-) en blij als een kind nam ik het mee naar huis.  De karamelbonbons stonden erg snel weer op tafel en nu geef ik het recept ook aan jullie door.

boodschappenlijstje-keuken

Aan de slag!

Stap 1: Doe alles in een grote pan met een dikke bodem. Breng het aan de kook, zet het pitje zacht en blijf voordurend rustig roeren totdat de massa lichtbruin en nog net vloeibaar is. Dit duurt een minuut of 20-30. Ik vind het zelf het prettigst om te roeren met een siliconen spatel zodat ik de bodem van de pan echt goed ‘schoon’ roer en er niet per ongeluk een verbrand laagje ontstaat.

Stap 2: Schenk de karamel op een stuk bakpapier en strijk het uit tot een dikte van +/- 2 centimeter. Laat het 10 minuutjes afkoelen en snij er dan met een groot mes ruitjes van.

karamelruitjes_instagram

Dat was het. Simpel, niet waar? Ik heb tijdens het roeren gewoon een boek staan lezen, ging prima. 8-)

Wie vaker karamel gemaakt heeft weet misschien dat je bij karamel eigenlijk niet moet roeren, omdat het anders versuikert. Dit is echter precies het effect dat je wilt bereiken, want hierdoor worden het wat brosse brokjes die makkelijk te eten zijn zonder dat je kiezen aan elkaar plakken.  Een ideaal  receptje om te maken en cadeau te geven, bijvoorbeeld samen met mijn gevulde bonbons of dit leuke recept voor bonbons van Judith!

Bron: Brio Koekjesboek

PS: ben je al lid van onze Huis van Belle club? Niet? Geef je dan nu op voor vier keer per jaar Belle op de mat, plus leuke extraatjes en kortingen!

Knop_geefjeop