Vega(n) feestdagen – tips and tricks

Zo, na een maandje afwezigheid ben ik weer bij jullie terug. Helaas had ik in oktober een covid-besmetting opgelopen via mijn huisgenootje. Gelukkig had ik over het algemeen alleen milde symptomen, maar hierdoor had ik even geen energie over voor het bloggen. En het is ook wat lastig om na te denken over leuke recepten wanneer je je smaak, reuk en eetlust kwijt bent…. Gelukkig is dat nu weer helemaal terug, vandaar dat ik met plezier uitkijk naar de kerstvakantie waarin ik weer lekker de tijd zal hebben om vaak in de keuken te staan. We zijn ondertussen namelijk alweer in december beland en dat betekent dat de feestdagen steeds dichterbij komen.

‘Moet dat echt?’

De eerste kerst dat ik definitief ervoor had gekozen om vegetarisch te eten was ik 18. Toen ik in begin december van dat jaar aankondigde dat ik ook met Kerst geen vlees of vis wou eten moest mijn moeder wel echt even slikken. Nadat ik begrip toonde voor haar reactie en uitlegde dat ik juist op een feestdag graag met een goed gevoel wil eten draaide ze gelukkig bij. We spraken af om samen naar recepten te zoeken voor een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht. Ook zou ik haar helpen met koken en boodschappen doen. Bij het gourmetten zouden we wat meer vlees vervangen voor groente of nepvlees.

Ondertussen (vier jaar later) is het gelukkig een stuk meer mainstream geworden om minder vlees te eten, en ook in kooktijdschriften en op foodblogs zie je rond de feestdagen steeds meer vegetarische gerechten voorbijkomen. De dagen dat je als vegetariër bij een kerstdiner tevreden moest zijn met stokbrood, stoofpeertjes en aardappeltoefjes lijken daarmee eindelijk voorbij te zijn.

Handige tips op een rijtje

Hier een paar tips voor als je tijdens de feestdagen geen of minder vlees/vis wilt eten en je familieleden hier niet gelijk om staan te springen:

  1. Bespreek je ideeën ruim van tevoren en probeer rustig uit te leggen waarom je dit graag wilt. Toon begrip wanneer je familie er eerst over na wil denken of het echt niet zien zitten. Probeer door te krijgen waarom ze het liever niet willen. Vinden ze het bijvoorbeeld te veel gedoe om een nieuw recept uit te zoeken, bied dan je hulp aan met de voorbereidingen, boodschappen doen of koken.
  2. Kom je er echt niet uit? Probeer dan een compromis te vinden, door bijvoorbeeld alleen bij één specifieke maaltijd minder vlees te eten. Dit verschilt natuurlijk per situatie, dus denk rustig na wat je een handige en haalbare optie lijkt.
  3. Zoek op internet naar heerlijke recepten! Je kan natuurlijk gebruik maken van vleesvervangers, maar die zijn niet altijd even geschikt voor ‘feestelijke’ recepten. Denk eerder aan ingrediënten als pompoen, zoete aardappel, paddenstoelen en luxe noten. Zie bijvoorbeeld deze pagina van Allerhande voor inspiratie.
  4. Houdt je familie van gourmetten? Hier zijn vleesvervangers wel een handige uitkomst. Steeds meer supermarkten verkopen ook vegetarische versies van die gourmetbakjes. Zelf vind ik het lekkerste als dit soort nepvlees gemaakt is op basis van groente. Vorig jaar had de Lidl bijvoorbeeld fijne pompoen-wortel burgertjes, mjummm!
  5. Bladerdeeg is je vriend, want het is makkelijk te gebruiken, lang houdbaar en geeft een gerecht al snel een luxe uitstraling. Vandaar dat er deze maand nog twee blogs van me komen met een zoet en een hartig recept voor een vega bladerdeeg hapje, perfect voor de feestdagen! Als je nu al op zoek bent naar vega (kerst)recepten, kijk dan hier voor eerdere blogs hierover!
  6. Verantwoorde chocoladeletters. Oké dit is een zijspoor, maar heb je wel eens nagedacht over waar de cacao die gebruikt wordt voor de letter vandaan komt? Waarschijnlijk ken je het merk Tony Chocolonely en hun verrukkelijke chocoladerepen wel. Dit merk produceert slaaf-vrije chocolade. Goed nieuws: ze hebben dus ook chocoladeletters! Kijk hier maar even. Ook leuk om cadeau te geven!

Last but not least: houd vol! Probeer het anders volgend jaar gewoon opnieuw. Uiteindelijk draait Kerst natuurlijk om het Kerstverhaal. Hoewel samen eten wat mij betreft zeker hoort bij ‘feest vieren’ is het niet waar Kerst om draait :).

Photo by Debby Hudson on Unsplash