Verlicht geluk

Eindelijk, sinds een tijdje schijnt de zon weer volop. Er is weer leven op straat. De terrassen zijn gevuld en het buitenleven is in volle gang. Mensen kruipen uit hun schulp en genieten massaal van de zon. Voor mij en waarschijnlijk velen met mij is de lente en zomer weer een nieuw begin. Alsof lichter leven weer aanbreekt. Ik schrijf vaak over heling en pijn, vrijheid en gebrokenheid, en uiteindelijk over God ontmoeten door alles heen. Vrij diepe dingen als je het mij vraagt. Dat is omdat ik het belangrijk vind om woorden te geven aan alles wat het leven met zich meebrengt. Om eerlijk te zijn en de andere kant te laten zien achter alle maakbaarheid die overal gepresenteerd wordt. Toch loop ik daarin voorbij aan dat waar ik in de meest pure vorm in geloof, namelijk verlicht, klein geluk.  

Verborgen geluk 

Dat zal ik aan je uitleggen. Voor mij bestaat het leven uit meedeinen op de golven. Het leven omarmen in alles wat het geeft in plaats van het vast te houden. Daarin bestaat de pijn naast het geluk. De traan naast een lach, en een lach naast een traan. Is er een seizoen voor alles, zoals Prediker dat zo mooi beschrijft. In dat alles wat het leven ons brengt, zitten zoveel zegeningen verscholen als je bereid bent om te kijken. In alle hectiek is daar nog steeds dat rustmomentje met een theetje, die knuffel van een vriendin of die zonnestraal die je huid verwarmt. Dat alles is er om van te genieten als je jezelf toestaat om de boel even de boel te laten en het je hart te laten raken. 

Verlicht 

Dat kleine, verlichte gevoel is iets wat de lente altijd bij mij oproept. Het laat me levend voelen. Dat is iets wat ik jou ook zo graag gun. Dat je kunt zien dat waar je in je leven ook bent, er altijd iets is om dankbaar voor te zijn. Dat er altijd wel iets is waar je mee gezegend bent. God is er. Hij is uiteindelijk degene die ons verlicht. In Hem leven en bewegen wij. Laat dat een reminder voor je zijn. Dat de volgende keer dat de zon je gezicht raakt en je je ogen sluit, het een besef-momentje mag zijn dat Hij het is die jou verlicht. Dat Hij de adem van jouw leven is.  

Geniet! 

Ik bid je toe dat je mag genieten op jouw reis met God. Dat je verlicht mag zijn. Dat je mag beseffen dat een leven met God niet alleen maar bestaat uit processen of uit aan jezelf werken. Ja, ook, maar vooral ook dat het een prachtige reis is waarvan je mag genieten. Dat het draait om Hem te leren kennen, Hem te zien in het kleine en om te genieten van alles dat Hij je gegeven heeft. Ik bid je toe dat je ogen geopend mogen worden om het te zien. Dat als je dagen zwaar voelen, de zomer in je hart geboren mag worden. Dat je mag gaan merken dat er voor alles een tijd is, je mag meebewegen en je uiteindelijk zult zien dat het licht ook echt in jouw leven zal overwinnen. Want dat licht heeft al overwonnen. Voor nu en altijd. 

Foto door John Thomas via Unsplash