Verliefd op een meisje

Op Huis van Belle gaat het regelmatig over verliefd worden, vriendjes en jongens. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om op jongens te vallen. Er zijn ook meisjes die meisjes leuker vinden. Die erachter komen dat ze eigenlijk helemaal geen zin hebben een jongen te zoenen maar eigenlijk meisjes wel aantrekkelijk vinden.

Laatst kregen we daar ook een vraag over en natuurlijk willen we daar ook over schrijven! Want het is heel belangrijk dat je weet dat je, als jij een van deze meiden bent die meisjes leuker vindt dan jongens, niet de enige bent!

Nu zul je je afvragen: waarom kom ik er dan zo weinig tegen? Ja, dat is het lastige. Veel meiden denken dat ze raar zijn, dat het niet mag en dat anderen hen raar of vies vinden. En dat is dus NIET zo! Als je begint te ontdekken dat je meiden leuker vindt, kan dat verwarrend zijn. Want je vriendinnen hebben het over jongens, in het biologieboek gaat het over jongens en meiden, in de meeste tijdschriften en films worden een man en een vrouw op elkaar verliefd en er worden vaak grapjes gemaakt over ‘lesbies’ en ‘homo’s’. Niet zo raar dat je denkt dat je gek bent. Dat ben je dus niet.

Lesbisch?
Dan het tweede: hoe weet je het nou? Tussen je 12e en je 16e ben je volop in ontwikkeling en jezelf aan het ontdekken. Dan kan het zijn dat je er dan al achterkomt: je hebt bijvoorbeeld geen interesse in jongens of wordt verliefd op een vriendin. Ze noemen dit dan dat je lesbisch bent. Best een stom woord he, daar mogen ze weleens wat anders op verzinnen. Maar vaak komen meiden er ook later achter. Het is best wel goed om je onderzoek wat langer te laten duren. Ben je gewoon nog niet verliefd geweest, vind je jongens om een of andere reden misschien eng? Ook dat kan zijn waardoor je gaat twijfelen of je wel op jongens valt. Of misschien heb je voor allebei wel gevoelens? Dan kan het ook zijn dat je ‘bi’ bent en op allebei valt.

Erover praten
Maar dan weet je het en nu? Het belangrijkste is dat je het niet ontkent. Op meisjes vallen is niet iets wat je kunt ontkennen, het is er. Het is ook niet iets wat je ‘hebt’ maar het hoort bij jou. En iets dat bij jou hoort, dat kun je niet ontkennen. Accepteren dat het zo is, is dus het belangrijkste. Als je het gaat ontkennen, komt het vroeg of laat toch boven. Daarnaast zou het fijn zijn als je er met iemand over kunt praten: een vriendin, een vriend, je mentor. En hopelijk reageert hij of zij goed op je verhaal. Niet? Zoek net zo lang iemand die wel goed is en je accepteert zoals je bent. Maar geef mensen ook even ruimte om te wennen.

Kan het?
Die vraag gaan we hier op Huis van Belle niet beantwoorden. Wat wij belangrijk vinden is dat je jezelf oke vindt zoals je bent. Sterker nog, dat je van jezelf houdt zoals je bent. Dat doen wij ook. Wij vinden jou oke zoals je bent. Keuzes over hoe je ermee omgaat, zul je echt zelf moeten maken. Eventueel met hulp van mensen die jou goed kennen. Wat we wel willen zeggen: neem de tijd, incasseer teleurstellingen en blijf dicht bij jezelf. Jij bent jij.

En ben jij een vriendin van een meisje dat meisjes leuker vindt dan jongens? Reageer dan goed. Misschien moet je wel ff wennen maar bedenk dat er aan je vriendin eigenlijk niets verandert. Zij is zij.