Versta jij de liefdestaal?

Vandaag is het Moederdag! Een dag om je moeder of een vrouw die jij bijzonder vindt in het zonnetje te zetten! Maar hoe en waarmee kan je haar het meest laten merken hoe speciaal ze is? Waarom kan de ene vrouw heel blij zijn met een bloemetje, krijgt de andere liever een dikke kus en gaat weer een andere vrouw het meest stralen door een complimentje? Dat heeft alles te maken met onze liefdestaal!

“Stel dat ik de talen van de mensen en van de engelen kon spreken. Maar als ik dat zonder liefde deed, was het alleen maar lawaai.” 

1 Kor 13:1 BasisBijbel

De talen van de liefde

Dit klinkt heel romantisch, maar eigenlijk is dit bij veel verschillende soorten relaties handig om te weten, zowel bij je vrienden/vriendje, als bij je ouders, je broers en zussen, of familieleden. Het zorgt ervoor dat hetgeen je wilt vertellen – namelijk dat je van hem of haar houdt – duidelijk overkomt bij de ander. Laat ik eerst maar even vertellen welke soorten liefdestalen er allemaal zijn:

  • Positieve woorden
  • Samen zijn
  • Hulpvaardigheid
  • Lichamelijke contact
  • Cadeautjes

Positieve woorden

Voor sommigen kan één positief woord hun hele dag goed maken. Het opmerken van de kwaliteiten van een ander, kan dan een groot cadeau zijn. Toen mijn zus jarig was, ben ik in plaats van de winkel in te duiken, mijn pen in geklommen en heb een brief aan haar geschreven met dingen die ik waardevol vind aan haar. Dit, omdat haar liefdestaal onder andere ‘positieve woorden’ is.

Samen zijn

Mijn moeder vindt het heel fijn als iemand zijn/haar tijd geeft om bij haar te zijn. Bijvoorbeeld om samen een kopje koffie te drinken. Het aandacht geven en tijd apart zetten voor haar, kan dan meer liefde uitstralen dan een ontbijt op bed dat ze in haar eentje moet opeten.

Hulpvaardigheid

Yes, de was is al opgevouwen! Wauw, wat zien de ramen er schoon uit! Wat fijn, de vaatwasser is uitgeruimd! Misschien wel bekende kreten bij jouw thuis, dan zou het zomaar kunnen dat dát de liefdestaal is van je moeder. Bepaalde taken overnemen of helpen waar nodig, het kan voor iemand soms meer betekenen dan het zinnetje: ‘Ik hou van jou’.

Lichamelijk contact

Het is uit met je vriendje en je vriendin wil jou oppeppen met een dosis aan complimenten om te laten weten dat er echt jongens genoeg zijn die jou leuk vinden. Ondanks dat je het heel lief vindt, wil je alleen maar in iemands armen kruipen en uithuilen. Die knuffel van je vriendin kan je dan het meest waarderen.

Cadeautjes                                                                                                                                                                                      

De glunderende ogen van iemand zien die een prachtig ingepakt cadeautje op zijn schoot heeft liggen. De gever heeft de hele stad afgezocht of heel wat uurtjes ingeleverd om aan de inhoud te werken. Zo’n cadeautje waar iemand zijn/haar best op heeft gedaan kan voor de ontvanger als ingepakte liefde worden beschouwd. Op zoek naar iets creatiefs om zelf te maken? Kijk eens naar deze blog!

Op zoek naar haar liefdestaal!

Voordat je jezelf of anderen koppelt aan één liefdestaal wil ik dat je eerst weet dat iedereen vaak meerdere liefdestalen heeft, maar dat er alleen vaak bepaalde liefdestalen uitschieten. Ook is het vaak zo dat jouw liefdestaal van geven een andere liefdestaal is dan hoe je het liefst liefde ontvangt. Je laat bijvoorbeeld weten aan je broers en zussen dat je van ze houdt doormiddel van cadeautjes, maar vindt het fijner als iemand zijn liefde laat blijken aan jou, door hulp aan te bieden. Wat is de liefdestaal van je moeder of van een belangrijke vrouw in jouw leven? En wat is jouw liefdestaal van geven en/of ontvangen? Super leuk om uit te zoeken natuurlijk!

Misschien weet jij nu heel goed hoe je jouw moeder of een vrouw die veel voor jou betekent, het best kan verassen!

“En nu blijven deze drie over: geloof, hoop en liefde. Maar de grootste hiervan is liefde.”

1 Kor 13:13 NBV

Tip: Weet nog niet wat jouw liefdestaal is? Op internet zijn er heel veel tests te vinden om dit uit te pluizen!

Laat in de reacties weten wat jouw liefdestaal is van geven en welke van ontvangen!

Photo by Karolina Bobek ✌ on Unsplash