Verwachting – Interview met Sifra van Insalvation

In februari 2020 kwam Insalvation met het nieuwe album ‘Exodus’. Een jaar later, begin 2021, komen ze voor het eerst met een Nederlandstalig album: ‘Verwacht’. Als Huis van Belle spraken we met zangeres Sifra over de band, het nieuwe album en haar geloof.

InSalvation had anderhalf jaar lang toegewerkt naar het album Exodus en zou met het album door het land gaan touren. Helaas gooide corona roet in het eten. “We wilden meer gaan doen met de verhalen van de liederen en van een aantal van die liederen wisten we al dat ze ook mooi in het Nederlands zouden zijn. Het Nederlands is de taal van je hart, je moedertaal. Daardoor raakt de muziek je eigenlijk nog wel meer dan wanneer het in het Engels zou zijn geweest.”

Ontmoeting met Jezus

Sifra vertelt dat ze normaal gesproken in het Engels zingen omdat ze een internationale visie hebben. Die visie is niet veranderd, maar ze laten dat in deze tijd gewoon een beetje los. “Ons verlangen is dat mensen door onze muziek een ontmoeting krijgen met Jezus. Wij geloven: op het moment dat je de naam van Jezus uitspreekt en je zingt over wie God is, dat dit een openbaring geeft van wie Hij is en ook van wie jij zelf bent. Een ontmoeting met Jezus verandert je voor altijd.” Die ontmoeting met Jezus vindt Sifra erg belangrijk. “Iedere dag heb je dat nodig. Wat is het dan gaaf als je hoort dat mensen door jouw liederen een ontmoeting met Hem hebben gehad! “Dat maakt je ook wel bewust van hé, hier zijn we voor geroepen.”

Verwacht

De leden van Insalvation schrijven hun liederen vaak gewoon thuis, achter de piano. Sifra vertelt ons dat ze schrijven over dingen waar ze doorheen gaan. Daardoor is het echt iets vanuit hun hart en sluiten de liedjes ook aan bij de verschillende situaties van andere mensen. Kwetsbaar is het altijd, als de inspiratiebron zo persoonlijk is. “Maar dan ben je zó door dat proces gegaan. Je hebt gezien hoeveel sterker je relatie met God is geworden dat je dat anderen alleen maar ook toewenst. Het nummer ‘Verwacht’ gaat over een periode die mijn man (ook zanger bij InSalvation) en ik als moeilijk hebben ervaren. Toen het langer duurde voordat we in verwachting raakten van onze oudste dochter. Ik houd ervan om situaties onder controle te hebben. En over zoiets heb je gewoon geen controle. Dat moet je helemaal loslaten. Het was zo ontzettend moeilijk en ik heb daar echt met God mee geworsteld. Dan zegt psalm 130:5: ‘Ik verwacht de HEERE, mijn ziel verwacht Hem en ik hoop op Zijn woord.’ In plaats van blijven hangen in de situatie zijn we van wachten naar verwachten gegaan. Dat is voor onze persoonlijke relatie met God zo bijzonder geweest en daar is het nummer verwacht uit ontstaan.”

Verhoog Zijn naam

Als Sifra één nummer mag uitkiezen dat iedereen zou moeten horen, zou dit ‘Verhoog Zijn naam’ zijn. Een nummer waarin Gods glorie echt centraal staat. Tegenwoordig is er veel worship te vinden waarin de nadruk meer ligt op jou als persoon. Dat is ook goed, zo’n nummer is ‘Verwacht’ ook. Sifra: “Wat ik zelf merk: op het moment dat God in het nummer echt centraal staat, dan gebeurt er gewoon iets. Daarom is dit lied zo bijzonder voor mij.”

Stel je verwachting op God

Bij de vraag wat ze ons als jonge vrouwen mee wil geven, grinnikt Sifra even. “Ik zou iedereen aanraden om in een jongensband te gaan. Het is heerlijk om met mannen om te gaan! Die doen gewoon niet zo moeilijk als wij vrouwen. In het licht van ons album zou ik zeggen: als je je verwachting ergens op stelt, dan is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Als je je verwachting stelt op God, op de Wie met een hoofdletter die alles onder controle heeft, dan leef je een stuk lichter.  Je wordt niet teleurgesteld, je hoeft niet onzeker te worden. Want  als je identiteit in God is, kan niemand je iets doen.”

Het hele album ‘Verwacht’ van Insalvation is te beluisteren op Spotify en online te koop of in de christelijke boekhandel. En jij kunt het nieuwe album van Insalvation winnen! Kijk in het nieuwe BELLE magazine #allesisliefde of online voor de winactie.

Dit interview is afgenomen door Jorijn en Jaline.