Vijf dagen 1 jurk! Waarom?

Een tijdje geleden trakteerde ik mijzelf op een heerlijk lange, zomerse hemdjurk. Lekker voor warme dagen. Ik was het winkelcentrum nog niet uit of ik zag een vrouw in exact eenzelfde jurk lopen. Grrrrr. En ik was nog niet thuis of ik zag nog een vrouw met zo’n jurk. Wat baalde ik! Als ik ergens een hekel aan heb… Ik was not amused.

#5dagen1jurk

Zal ik je eens iets opbiechten? In het verleden heb ik een jurk eens gebannen uit mijn garderobe, omdat ik meerdere vrouwen tegenkwam die hetzelfde droegen. Nu doe ik dat niet meer. Sterker, ik koos de jurk uit om vijf dagen achter elkaar te dragen. En dat bleek helemaal niet moeilijk te zijn (ik heb de jurk tussendoor wel een keertje gewassen trouwens). Misschien heb je wel gelezen dat Eline, Marit en Coby dat eerder ook hebben gedaan. Waarom? Om ervan bewust te worden hoe ontzettend luxe wij het hebben. Wij hebben zoveel te kiezen en als een jurk of broek niet bevalt, dan doe je hem toch gewoon weg! Maar is dat wel zo gewoon?

#5dagen1jurk

Wat als je maar 1 jurk hebt?

Maria, het sponsorkind van Eline, heeft die luxe niet. En met haar heel veel andere kinderen. Ik las laatst in de krant een verhaal dat veel indruk op mij maakte. Je weet vast wel dat er oorlog is in Syrië. Veel mensen zijn gevlucht naar omringende landen en hun kinderen hebben het zwaar. Ze worden soms al vanaf 7/8 jaar gedwongen om te werken op het land of in fabrieken. En dan niet een paar uurtjes, maar soms wel 12-17 uur op een dag. Kun jij je dat voorstellen? Ook in landen als Pakistan, India en Bangladesh zijn er veel kinderen en jongeren die niet naar school gaan, maar moeten werken. Waar ze dan werken? Nou o.a. in de kledingindustrie. Autch! Zij maken dus kleren voor ons; rijke, Westerse mensen. Als je dat bedenkt en je staat weer eens te treuzelen voor de kledingkast, dan ga je toch een beetje anders naar je situatie kijken.

Solidair zijn

Jezus zei: Maak je geen zorgen over kleding. Kijk eens naar de bloemen die groeien in het veld. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs nog mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren. (Matteüs 6:28-29, Bijbel in gewone taal)

Onze zorgen over kleren zijn vaak vooral luxeproblemen. Onze kast hangt vol en nog weten we niet wat we aan zullen trekken. We maken ons druk over wat anderen van ons zullen denken. Op hetzelfde moment zijn er meiden op de wereld die niet eens iets te kiezen hebben. Het is goed daar bij stil te staan. Niet omdat het voor hen (meteen) iets oplost, maar omdat jij ervan groeit als mens. Je leert verder kijken dan je eigen kledingkast.

Doe je mee?

Huis van Belle heeft samen met Compassion een poster ontwikkeld, die je kan helpen eens stil te staan bij armoede en jouw plekje in de grote wereld.  Je kunt de poster hier gratis bestellen. Vijf dagen dezelfde jurk dragen is één van de opdrachten. Misschien kun je het samen met vriendinnen of andere meiden uit je klas of kerk doen! En deel het vooral met ons! Gebruik daarvoor #5dagen1jurk. Ik ben heel benieuwd!

Heb jij meegedaan met #5dagen1jurk?

Deze blog werd geschreven door Frouckje