Voor de taalfanaten onder ons

Ben jij een echte talenknobbel en weet jij wanneer je hun zegt en wanneer hen? Dan is deze blog voor jou.

Fun fact

Wist je dat ‘pourboire’ Frans is voor ‘fooi’? Pour betekent voor en boire betekent drinken. ‘Om te drinken’, wil het dus eigenlijk zeggen. De extra euro’s zijn voor de serveerster, zodat zij later ook ergens een drankje kan halen. Elle peut boire quelque chose. Leuk hè! Hoera voor het Frans.

Die eeuwige grammatica

‘Hun hebben dat gedaan!’ roept je zusje. ‘Zij,’ mompel jij. Hun en hen, twee interessante doch verwarrende kleine woordjes. Maar jij als taalfanaat weet wanneer je ze moet gebruiken.

(Toch? Eh… Even een opfrisser: hen gebruik je na een voorzetsel en als het het lijdend voorwerp aangeeft. Als er sprake is van een meewerkend voorwerp, gebruik je hun.)

En hadden we het al over het struikelblok van dan en als gehad? Check even dit filmpje.

Telkens als ik nu tegen mijn broertje ‘dan’ zeg wanneer hij ‘als’ verkeerd gebruikt, zegt hij stellig: ‘Nee, beter hè!’ Wat vind jij? Moet het goedgekeurd worden in de Nederlandse taal om het woordje ‘als’ op deze manier te gebruiken?

Taalgrappen

Heerlijk! Misschien wel mijn favoriete soort humor, ook al is het soms verschrikkelijk flauw. En dan zijn er ook nog de spellinggrappen; foutjes in een krant of reclameposter die hilarische dingen suggereren. In ons lokaal Nederlands hangen heel wat posters met zulke foutjes, bijvoorbeeld de volgende krantenkop: “Bruid brult ja ik wil in achtbaan”. Grinnik. Ken jij er nog een paar?

Old, but gold

Tot slot een persoonlijke taalfavoriet: ouderwetse, bijna vergeten woorden. Drommels, verhip, och heden, goeie grutjes, ploert, belhamel (oké, andere categorie), fluitketel  – weten jullie nog wel wat dat is, waterkokergeneratie?

Tiens! J’ai assez de mots. Auf wiedersehen :)

Ben jij een taalfanaat?

Check hier ons nieuwe Belle Happy boekje en mooie kaartjes!
Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

 

Knop_geefjeop