Vraag het Martanja – Ik word gepest!

Elke Belle beantwoord ik jullie brandende vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vriendjes, benen scheren, zoenen… het komt allemaal voorbij. Helaas krijg ik ook veel vragen over pesten binnen, en aangezien het de Week van het Pesten is kan een extra editie van Vraag het Martanja geen kwaad! Wist je trouwens dat pesten best heel divers is, dat zul je ook zien in de vragen die ik beantwoord!

Ik heb een leuke vriendinnengroep, maar er is een meisje die mij de hele dag door plaagt en irriteert. Ze bedoelt het misschien niet gemeen, maar ze luistert niet naar me als ik zeg dat ik het niet leuk vind. Ik weet niet wat ik moet doen met haar, en het lukt me ook niet om haar te negeren.

Vriendinnen die niet naar je luisteren als je zegt dat iets niet o.k. is zijn the worst. Plagen is meestal niet gemeen bedoeld, en dat snap jij ook wel. Maar doorgaan terwijl je vriendin toch aangeeft dat ze het niet leuk vindt is niet aardig. Iemand negeren kan soms helpen, omdat de lol van het plagen er dan af is. Maar blijkbaar zijn haar plagerijtjes zo vervelend dat dat niet lukt. Je kan nog eens proberen om één op één een gesprek met haar te voeren en haar te vertellen dat ze constant over je grens gaat. Als ze dat niet oppikt lijkt het beter dat jij gewoon verder gaat met je leven en niet meer investeert in de vriendschap. Dat wil niet zeggen dat je niet meer afspreekt met je vriendinnengroep, maar wel dat je niet meer zoveel aandacht aan haar geeft. De vriendschap zal dan vanzelf bekoelen. En vraag jezelf eens af: hoe diep was jullie vriendschap? Wat is voor jouw belangrijk in een vriendschap? Grote kans dat je erachter komt dat het jij andere dingen belangrijk vindt en dat het dus niet zo erg is dat het met haar wat minder wordt.

Ik ben gelovig. Ik ben de enige in mijn gezin die gelooft. Ik heb zelf 1 broertje en gewoon allebei mijn ouders. Ik vind het niet erg om de enige te zijn maar wat ik wel erg vind is dat er weinig tot geen respect is voor mijn geloof. Ik neem een voorbeeld; ik bid voor het eten. Mijn ouders en broertje maken daar vaak grappen over of doen me na. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Weten jullie wat ik moet doen? Of hebben jullie tips? Alvast heel erg bedankt.

Wat bijzonder dat jij de enige in je gezin bent die gelooft, en wat naar dat je ouders en broertje zo weinig respect daarvoor hebben. Dat is heel vervelend en onaardig van ze. Ik weet natuurlijk niet waarom ze dat doen, maar grote kans dat ze het raar vinden dat jij opeens in Iets bent gaan geloven wat voor hen heel vreemd of raar is. Je ouders hebben je er tenslotte niet mee opgevoed en dat zal voor hen misschien wel een bewuste keuze geweest zijn. Jij kan aan je ouders vragen waarom ze zo vervelend doen (daar zit vast iets achter), zodat je ook kan uitleggen waarom het geloof nu zo belangrijk voor je is geworden. Je kan dan ook vertellen dat je het niet prettig vindt dat ze grappen over je geloof maken en dat je zou willen dat ze de situatie gewoon accepteren. Goed om te weten: sommige mensen maken grapjes over dingen die ze lastig vinden, sommige mensen praten er over. Jouw ouders vinden het misschien gewoon lastig dat hun dochter een eigen weg is ingeslagen en maken er daarom grapjes over. Maakt het niet ok, maar misschien wel iets meer begrijpelijk! Succes!

Ik voel me verschrikkelijk stom, ik word gepest op school en iedereen vind me lelijk. Ik denk vaak, was ik maar dood, dan ben ik helemaal van die ellende af. Ik hoor vaak van die dingen van: dat is niet de oplossing, maar voor mij lijkt het me de enige uitweg. Ik kan hier ook met niemand over praten, ze zullen vast zeggen dat ik me aanstel. Ik voel me verschrikkelijk onzeker en weet gewoon niet meer wat ik moet doen.

Wat een heftig berichtje! Als eerste wil ik je graag zeggen dat het stom is dat je gepest wordt en dat moet stoppen! Om van die ellende af te komen is de dood inderdaad niet een goede oplossing, want er zijn wel degelijk mensen die om je geven (zoals je ouders en familie.) Het gemis en de pijn zal  voor hen onvoorstelbaar zijn. Maar wat kan je dan wel doen om uit deze situatie te komen? Onthoud dat je een sterke jonge vrouw bent, en dat wat je nu meemaakt kan omzetten in kracht! Zoek juist iemand met wie je kan praten, bijvoorbeeld een leraar of lerares die je vertrouwt, een jeugdleider uit je kerk of je ouders. Samen met hen kan je stappen ondernemen, bijvoorbeeld door naar een professional te gaan of eens met je mentor te praten om hetpesten aan te pakken. Dit hoef je namelijk niet alleen op te lossen, maar je moet wel stappen ondernemen! Als laatste wil ik zeggen: je bent gewild én je bent mooi! Niet vergeten!

Heb jij nog een dringende vraag die antwoord nodig heeft? Mail dan martanja@huisvanbelle.nl!