Vreemde eend

De laatste tijd keek ik wel eens naar het nieuws en dacht ik; ‘in wat een stomme tijd leven we eigenlijk’. Dat soort momenten kan ik wel vaker hebben. Als ik in de trein zit en iedereen ziet er op en top uit, een groepje meiden maakt zelfs selfies. De vraag komt dan weleens in mij op of ik niet beter in een andere tijd geboren had kunnen worden. Eén waar telefoons nog niet bestonden en misschien zelfs de tijd waarin de spiegel nog niet was uitgevonden. Misschien denk je nu wel bij jezelf; wat een vreemde eend.

In veel opzichten klopt het dat ik een vreemde eend ben. Als ik tijd doorbreng met familie of vrienden besef ik me dat altijd des te meer, omdat ik daar het meeste mezelf ben. Toch is dat nog op een leuke manier de vreemde eend zijn. Soms is een vreemde eend zijn helemaal niet zo leuk, want als mens willen we er graag bij horen. We willen zijn zoals de ander, een beetje anders en toch hetzelfde. Zodat mensen niet op ons neer zullen kijken en ons wel aardig blijven vinden.

Uit je comfortzone

Juist als christenen zijn we denk ik geroepen om de vreemde eendjes te zijn. In sommige opzichten is dat heel leuk, want je mag mensen liefhebben en ze welkom heten. In andere opzichten is het misschien moeilijk, want je moet ervoor uit je comfortzone stappen en door het geloof blijkt ineens dat je niet alle dingen oké vindt. God vergeeft ons van zonden, maar het is niet de bedoeling dat we er dan op los gaan leven. Dat kan weleens aanvoelen alsof je de minder leuke, vreemde eend in de bijt bent.

Misschien ervaar jij weleens dat mensen je niet begrijpen of dat ze raar opkijken als je zegt dat je christen bent. Misschien voel jij je wel de vreemde eend in jouw vriendengroep, op school of ergens anders. Weet dat God bij je is. Hij kent en ziet jou en Hij weet ook hoe je je voelt. Jezus voorspelde zelfs al dat we het zwaar zouden krijgen in deze wereld. In Johannes 16:33 staat het volgende:

‘Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben.

In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.’

Jezus geeft ons mee dat we goede moed mogen hebben, omdat Hij al overwonnen heeft. Nog vaak genoeg maak ik me zorgen over wat anderen van me denken, dus je bent niet alleen als jij dit ook hebt. Toch wil ik je uitdagen om deze week iets te doen waarvan je denkt dat God het van je vraagt, ook al is het buiten je comfortzone. Wees eens gewoon die vreemde eend. Misschien brengt het je wel iets verrassends.

 

Foto door jonathan bonatti via Pexels