Waarom buiten sporten leuk is

Ik gooi het meteen maar op tafel: Ik heb echt een hekel aan sportscholen. Ik vind het er muf, teveel mensen dicht op elkaar en het voelt altijd een beetje als ‘zien en gezien worden’. “Kijk mij eens hard sporten.” Oh ja, mensen maken teveel selfies en ik ben gewoon bang dat ik daar awkward op de achtergrond sta. Nee, geen sportschool dus. (Trouwens, ben jij wel fan van de sportschool? Supergoed! Er is niets mis mee, ligt meer bij mij persoonlijk) Ik ben er van overtuigd dat buiten sporten veel lekkerder voor je is. Sportkleding aan en gaan!

Cliché, but true: Het is gezond

De frisse buitenlucht en vitamine D van de zon kunnen wonderen met je doen. Terwijl mensen in de sportschool staan te zweten op een loopband en kijken naar een tv-scherm, geniet jij van de omgeving. En hallo, door in weer en wind te sporten verbeter je alleen maar je weerstand. Hoe meer je beweegt, hoe meer je spieren loskomen. Dat zorgt er dus ook voor dat je minder last hebt van krampjes, ziek, zwak en misselijk.

IMG_9427

Je bespaart geld

Je hebt een duur abonnement op de sportschool, maar vergeet eigenlijk te gaan. Zonde van het geld. Veel dingen uit de sportschool kan je ook buiten doen. Op- en afstappen van een bankje, touwtje springen, springen over een muurtje. Fit for free is nu echt gratis!

De omgeving stimuleert je

Een groene omgeving stimuleert om meer en langer te bewegen. Doordat je niet iedere keer hetzelfde rondje afwerkt, weet je lichaam niet wat het kan verwachten. Een nieuwe omgeving zorgt er ook voor dat je net wat langer doorgaat. Toen ik nog op voetbal zat genoot ik extra van de trainingen in het donker, terwijl die grote lampen op het veld schenen. Ik voelde me een ‘echte sporter’, terwijl ik in de sportschool op m’n mobiel een filmpje keek. Lekker gemotiveerd.

IMG_9506

Je voelt je blijer

Een rood blosje van de zon, tintelende vingers van de kou en de frisse lucht geven je een enorm geluksgevoel. Je krijgt van sporten in de buitenlucht meer energie dan van sporten in de sportschool. Door die positieve energie heb je meer zin om fanatiek te sporten. Meer dan in de sportschool gaat van buiten sporten ook je concentratie vermogen omhoog en kan je helderder denken. Een half uurtje wandelen voordat je aan je huiswerk gaat, maakt al verschil.

Natuurlijk hoop ik dat je hierdoor een extra boost krijgt om buiten te sporten. Maar om je helemaal over de streep te trekken nog één reden dan, de allerbelangrijkste. Je kunt sporten wanneer je wilt! Tadaaa! Geen openingstijden, geen wachtrijen bij de hardloopband en al helemaal geen gekke selfies van anderen.

Wat vindt jij: Sportschool of buiten sporten? Laat je reactie achter!