Waarom dingen af en toe ook mogen mislukken

Ik leg de lat hoog voor mezelf. Bijbaantje? Ik moet hard werken en mijn best doen. School? Moet alles goed inleveren. Alles wat ik doe en waar ik voor ga wil ik goed doen. En dit kan leiden tot goede prestaties, zeker. Maar het kan me soms ook gek maken. En als dingen mislukken, leer ik elke keer weer dat dat best oké is.

Ik herinner mij een avond dat ik tot héél laat bleef stampen op een hoofdstuk Frans en dat ik gék werd

Bijvoorbeeld toen ik begon met de middelbare school. Op de basisschool hoefde ik bijna geen huiswerk te maken en de toetsen die ik kreeg gingen over één A-4tje die ik uit mijn hoofd leerde. Op de middelbare kreeg ik opeens hele hoofdstukken voor een toets en aan het begin wilde ik die even goed kennen als dat ene A-4tje op de basisschool. Ik herinner mij een avond dat ik tot héél laat bleef stampen op een hoofdstuk Frans en dat ik gék werd. Ik moest dit goed doen en ik kende het niet precies! Ik praatte met mijn vader en die zei dat ik moest stoppen, dat ik nu te moe was en maar moest zien hoe de toets ging. Ging het niet goed? Dan had ik mijn best gedaan.

Het is normaal om niet alles te kunnen

Een paar jaar later kreeg ik een bijbaan. Ik deed ontzettend hard mijn best en vond het ook heel erg leuk, maar maakte veel fouten. Ik ging er steeds iets meer tegenop zitten, omdat ik zó graag wilde presteren en het goed wilde doen, maar ik kwam er steeds net niet. Ik huilde erom, voelde dat ik faalde. Tot ik op een moment met een vriendin praatte die zei; ,,Amber, het is een bíjbaan. Als het niet je ding is, stop je. Zoek je wat anders wat je geen stress oplevert en waar jouw talenten liggen. Het is normáál om niet alles te kunnen.’’ Nu ben ik daar al even gestopt en besef ik me dat dat niet mijn ding was, maar dat anderen in dat vakgebied juist weer geweldig zijn.

Maar zij hebben weer dingen niet waar ík juist heel goed in ben.

Waarom vertel ik je over deze twee gebeurtenissen? Omdat ze mij hielpen om te beseffen dat je niet alles goed hoeft te doen. Dat je een keer mag falen, dat iets mag mislukken. Waarom? Ten eerste omdat het menselijk is, NIEMAND doet alles goed of kan alles. Maar ook omdat het je brengt bij de dingen die beter bij je passen en je er zelf van kunt leren. Het is oké om niet goed op school te zijn, of om met gym de langzaamste te zijn. Het is oké om te stoppen met een baantje. Mislukkingen horen bij het leven en je hoeft niet perfect te zijn. Als je dat gaat beseffen geloof ik dat je daar een heleboel rust in kan vinden voor jezelf.

Je bent goed genoeg zoals je bent, inclusief je mislukkingen! 😊

Foto door Rianne Fotografie voor Belle