Waarom ik geen vlees eet

In december vorig jaar besloot ik om vanaf 1 januari 2018 geen vlees meer te eten. Eerder dat jaar wilde ik ook al stoppen met vlees eten, vooral om het te proberen. Veel vriendinnen van mij waren vegetariër dus ik dacht: waarom ook niet? Lang hield ik dat niet vol (2 dagen om precies te zijn, toen werden mij gehaktballetjes aangeboden en was ik opeens een beetje m’n voornemen vergeten). Dat ik het niet vol kon houden kwam omdat ik geen echte reden voor mezelf had om te stoppen. Ik stond er nog niet volledig achter en dan is het lastig om ergens vol voor te gaan. Maar op een gegeven moment besefte ik gewoon dat ik geen vlees meer wilde eten en toen was het veel minder moeilijk om te stoppen. Mijn redenen hiervoor wil ik met jullie delen, niet om je over te halen ook geen vlees meer te eten, maar wel om te laten zien wat voor effect vlees eten heeft op de wereld.

Reden 1: Het milieu

Altijd als ik zelf aan iemand vroeg waarom hij of zij vegetariër of iets in die trant was, was het eerste antwoord het milieu. Op social media, in tijdschriften en zelfs in het nieuws komt steeds vaker naar voren dat vlees eten slecht is voor het milieu. Ik zelf wist dat natuurlijk ook al terwijl ik nog wel vlees at. Het drong gewoon niet goed door hoe slecht het precies is. Maar wist je dat de productie van 1 kilo Nederlands rund gelijk staat aan de CO2-uitstoot van 169 kilometers rijden met de auto. CO2-uitstoot zorgt voor het broeikaseffect, het broeikaseffect heeft veel slechte gevolgen op het klimaat van Nederland. Verder is er voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt evenveel water nodig als 13 keer het jaarlijkse watergebruik van alle (alle!) Nederlandse huishoudens. Voor elke kilo vlees is ook nog eens ontzettend veel voer nodig. Om al dat voer te verbouwen, wordt er tropisch oerwoud gekapt waardoor heel veel planten en diersoorten niet meer kunnen bestaan. Toen ik dit soort feitjes hoorde begon ik toch meer te beseffen hoe erg ik dat allemaal vind.

Reden 2: Dierenleed

Nu ga ik hier geen gruwelijke verhalen over hoe koeien en varkens geslacht worden vertellen want dat is voor niemand fijn. Wel is het goed om te beseffen dat slachting van de dieren vaak op nare wijze gaat. En dat nadat de dieren al vaak niet zo’n fijn leven in veel te kleine hokken en onder slechte omstandigheden hebben gehad. Dierenleed was voor mij persoonlijk dé reden waarom ik besloot te stoppen met vlees eten. Ik vond het opeens zo raar om te bedenken dat ik een dier, iets wat leefde, dood liet maken om vervolgens op te eten.

Reden 3: Gezondheid

In vlees zitten een paar dingen die je nodig hebt voor je gezondheid. Zoals ijzer en vitamine B12. Als je stopt met vlees eten moet je dan ook wel goed opletten dat je er geen gezondheidsklachten van krijgt. Ik zelf heb tot nu toe nergens last van gehad en slik af en toe vitamine B12 en ijzer pillen maar ik ken ook iemand die echt last kreeg van zo’n sterk ijzer tekort waardoor ze uiteindelijk besloot toch weer vlees te eten. Daarentegen zorgt het eten van vlees wel voor een hogere kans op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Vooral bewerkt vlees, dat betekent vlees waar iets aan is gedaan zodat het langer houdbaar is of om de smaak te veranderen, blijkt heel slecht te zijn en staat sinds 2015 op de lijst met kankerverwekkende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Gods wereld

Uiteindelijk merkte ik dat ik zelf meer redenen had om geen vlees te eten dan om wel vlees te eten. De enige reden om wel vlees te eten was voor mij dat ik sommige dingen gewoon echt lekker vond. Maar alle negatieve dingen wogen uiteindelijk zwaarder. Er zijn ook mensen die vinden dat je als christen minder of geen vlees moet eten. Zij zeggen dat we moeten zorgen voor Gods wereld en schepping en dat vlees eten, met al die negatieve effecten die het heeft op de wereld, daar dus niet bij hoort. Ik zelf weet eerlijk gezegd nog niet zo goed wat ik daar over moet denken. Zeggen dat je als christen geen vlees meer mag eten lijkt mij erg heftig, maar ik snap ergens wel wat er bedoeld wordt. Wat vind jij?

Zelf kiezen

Vlees eten, geen vlees eten, vis eten of alleen maar plantaardige producten eten. Alles kan en alles mag. Uiteindelijk kan iemand pas iets wel of niet doen als diegene daar zelf helemaal achter staat. Je hebt zelf de vrije keus om te eten wat je wil of niet. En dat is nou juist zo mooi, je kan zelf kiezen hoe je in de wereld staat.

Ben jij vegetariër of heb je wel eens over zoiets gedacht? Laat het weten in de reacties!

Photo by Milada Vigerova on Unsplash