Waarom je deze zomer nog een keer een dagje met de trein moet

Zelf vind ik vliegen altijd geweldig. Dat gevoel als je met je trolley naar de gate loopt, al rollend over die leuke roltrappen maar dan zonder de trap; jullie snappen wat ik bedoel toch? Minder leuk aan vliegen: pijnlijke oren, koude vliegtuigen en saaie lounges.

Vorige maand ben ik naar Milaan gevlogen en op het moment dat ik dit schrijf vertrek ik binnen een paar dagen naar Barcelona. Superleuk zo’n stad, maar het is nog leuker om de omgeving te verkennen. Vanuit Milaan hebben we toen ook een dagtripje naar Venetië gemaakt. En wat doe je als je geen auto hebt? Juist, dan pak je de trein. Best even spannend, want Milano Centrale is ietsje groter dan Amsterdam maar gelukkig zijn de borden superduidelijk en ben je er zo. Bijna 300 km en 2,5 uur later kwam ik met de trein in hartje Venetië.

Deze zomer ga ik ook naar Brussel (of Antwerpen of Lille; de keuzestress is real) en ook dat ga ik met de trein doen. Hoe fijn het vliegtuig ook is, de trein heeft een heleboel voordelen.

3 voordelen om met de trein te gaan

1. Het is goedkoop

Goedkoop. Toch wel één van de grootste voordelen. Voor een retourtje Milaan-Venetië St. Lucia heb ik 20 euro betaald(!). En dan heb je dus bijna 600 km afgelegd in de meest geweldige trein ooit. In Nederland heb ik nog geeneens een enkeltje Maastricht voor dat geld. Ik vond deze trein net zo fijn als de Thalys en ik had gewoon de tweede klas. In het buitenland en zeker in Zuid-Europa is de trein vaak erg goedkoop. Maar ook NS international biedt vaak goede deals. Wat overal geldt is: boek redelijk op tijd. Vaak kun je voor een klein bedrag een flex ticket krijgen als je dat fijner vind.

2. Het is snel en comfortabel

Geen last van zere oren of een misselijk gevoel. Doordat je met vliegen altijd lang bezig bent met reizen naar het centrum en wachten is de trein heel vaak voordelig. Ook de mooie landschappen zijn een plus.

3. Het is goed voor het milieu

Dol op reizen, maar minder dol op de nadelige effecten van vliegen? Overweeg dan eens de trein.

Sinds deze zomer ben ik eigenlijk helemaal om. Treinen, ook in het buitenland, is superleuk. Je ziet onwijs veel en is super makkelijk. Een weekje Interrailen in rondom de Middellandse Zee staat dan ook hoog op mijn lijst voor volgend jaar!