Waarom van jezelf houden zo belangrijk is

Vandaag lees je de eerste blog van onze nieuwe blogger Valentina! Welkom bij de club :)
Een tijdje geleden ging ik uiteten met mijn twee jeugdpastoors van de kerk. Ik kwam binnen, deed mijn jas uit en ik zat nog niet eens of een van de twee riep uit wat een geweldig prachtig shirt ik toch aan had en vroeg of ik ook achter de boodschap stond, of ik het shirt ook echt om die reden had gekocht, dat ze het goed bij mij vond passen en ga zo maar door.

Van jezelf houden een van de belangrijkste dingen die er maar is.

Ik was in eerste instantie heel verbaasd om de vrij enthousiaste en intense reactie om mijn shirt, want ook al was het dan wel mijn lievelingsshirt, het was gewoon een zwart T-shirt met twee woorden erop. Maar het ging juist om die twee woorden. De woorden waren ‘self love’. Ik ging zitten en vertelde dat op het moment dat ik het shirt in de Monki zag hangen, ik geen seconde twijfelde en niet snel genoeg bij de kassa kon zijn om het af te rekenen zodat ik het kon gaan dragen. Want ja, ik had het shirt gekozen om de woorden ‘self love’ en ja, ik sta ook echt achter die boodschap. Ik vind van jezelf houden een van de belangrijkste dingen die er maar is. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Waarom van jezelf houden zo belangrijk is

Vroeger vond ik mezelf nooit zo speciaal, er waren zelfs tijden dat ik mezelf echt helemaal niet leuk vond en dat was soms best lastig. Maar door de jaren heen ben ik steeds meer gaan beseffen dat ik bijzonder ben en dat het goed is om van jezelf te houden.
Van jezelf houden is zo belangrijk om zo veel redenen en één van die redenen is dat je liefde naar andere toe ook groter zal worden (heb je naaste lief zoals jezelf…) Maar bovenal zal je ook beter met jezelf omgaan. Dat klinkt misschien raar maar ga maar na; de mensen waar je van houdt vergeef je sneller, daar zorg je voor, die help je als ze het moeilijk hebben en daar heb je het extra leuk mee als jullie iets gezelligs doen. Zo is het ook met jezelf! Maar echt van jezelf houden gaat niet zomaar. Dat kost tijd en geduld en het is niet altijd even makkelijk. En je moet eerst natuurlijk weten dat er überhaupt zoiets is als zelfliefde. Daarom draag ik dat shirt, om aan iedereen die het leest te laten weten dat je van jezelf kan, mag en moet houden. En als dat nog erg moeilijk voor je is, is dat oké. Zolang je maar weet dat er in ieder geval Eén iemand is die al wel en ook voor altijd, heel veel van jou zal houden.

3 tips om de liefde voor jezelf te laten groeien:

  1. Kijk zo nu en dan in de spiegel en vertel aan jezelf hoe mooi je bent. In het begin zal dit een beetje raar voelen, maar na een tijdje weet je dat het waar is.
  2. Besef dat je uniek bent. Er is maar één jij op deze hele wereld, je bent zo speciaal!
  3. Weet dat God van je houdt. En dat terwijl God alles van je weet, de goede en minder goede dingen. Toch houdt Hij van je, dus waarom zou jij dat dan niet doen?

Houd jij van jezelf, en hoe laat je dat zien?