Walnotencakejes met citroen

I like walnoten! Lekker in de salade, lekker in een stoofpotje en… lekker in gebak! Zo ook deze walnotencupcakes. Het leukst is natuurlijk om je eigen walnoten onder een boom vandaan te rapen, maar voor wie daar geen zin heeft of het, zoals nu, het seizoen er niet voor is, kan terecht in de supermarkt of bij de notenboer. Walnotencake dus, voorzien van een botercrème met citroen.

boodschappenlijstje-keuken

Walnootcakejes

Stap 1: Hak 85 gram walnoten in kleine stukjes. Dit kan in de keukenmachine of met een staafmixer. Belangrijk is vooral dat je geen walnotenpuree krijgt. Dit voorkom je door om de paar seconden even te stoppen met hakselen en de messen even schoon te kloppen. Pas op voor je vingers! :-)

Stap 2: Voeg 50 gram boter, 100 gram witte basterdsuiker, 2 eieren, 70 gram zelfrijzend bakmeel en citroenrasp van een halve citroen toe en mix dit alles door elkaar.

Stap 3: Verdeel het beslag over cakevormpjes (driekwart vol) en plaats deze in het midden van een op 200 graden celsius voorverwarmde oven. Laat ze hier 20 minuten in staan tot ze gaar zijn.

Botercrème met citroen

Stap 4: Vervolgens maak je botercrème (bc) met citroen. Neem de overige 50 gram boter en klop dit zacht en luchtig.

Stap 5: Nu moet je 85 gram gezeefde poedersuiker toevoegen. Doe dit in delen zodat het niet gaat stuiven

Stap 6: Terwijl je de boter en poedersuiker mixt voeg je ook het citroenrasp van de andere helft van de citroen toe, plus een theelepel citroensap.

Stap 7: Als je cakejes zijn afgekoeld kun je de citroenbotercrème op je cakejes smeren of spuiten. Ik deed het met de achterkant van een lepel. Garneren met een halve walnoot en klaar!

SONY DSC

Op mijn cakejes heb ik nog wat vanillesuiker gestrooid. Toen ik de botercrème klaarmaakte was ‘ie heerlijk (ik hou erg van citroen), maar na een nachtje bewaren werd ‘ie wat te zuur. Daarnaast ziet het er ook best leuk uit.

Vind jij walnoten ook zo lekker?