Wat bepaalt jouw eigenwaarde?

Laatst kwam ik per toeval op YouTube een TED Talk tegen. De titel ‘Hoe mijn zelfbeeld compleet veranderde’ maakte me nieuwsgierig. En ik werd niet teleurgesteld. Hoe Rube van Tienen zijn zoektocht naar zichzelf accepteren vertelde, raakte me enorm. Ik denk dat meer mensen wat aan zijn verhaal over eigenwaarde zullen hebben, daarom deel ik het hier met liefde.

In het filmpje vertelt Rube over zijn zelf bedachte ‘waardemeter’. Ik denk dat wij als meiden allemaal wel zo’n manier van jezelf een cijfer geven herkennen. Pak er eens een papiertje bij. Wat voor cijfer zou jij jezelf geven? Hoe waardeloos of waardevol voel jij jezelf?

Lage eigenwaarde: lager dan een 6

Heb jij jezelf een onvoldoende gegeven? Eén ding: jij bent méér dan voldoende 😊 Maar in de puberteit komen dit soort gevoelens vaak voor. Er zijn heel veel anderen die hiermee strugglen. Maar dat betekent niet dat er geen verandering nodig is. Ga bij jezelf na waardoor jij jezelf zo’n lage waarde toekent.

Hoge eigenwaarde: 6 of hoger

Dit stukje is voor jou als je jezelf een voldoende hebt gegeven. Fijn dat je vindt dat je er mag zijn, want dat is helemaal waar! Maar ook in dit geval wil ik je uitdagen om uit te zoeken waar dit cijfer vandaan komt. Als jouw zelfbeeld bepaald wordt door de verkeerde dingen, kan zo’n hoog cijfer alsnog verkeerd uitpakken.

Waar mensen hun eigenwaarde vanaf laten hangen

Hier een lijst met dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf een bepaald cijfer geeft. Het zijn dingen waarvan de wereld je doet geloven dat hier jouw identiteit vanaf hangt. Schrijf op in welke dingen jij je herkent.

  • Het aantal vrienden dat je hebt

Ik had altijd het idee dat op de middelbare school gold: hoe meer vrienden je hebt, hoe leuker je bent. Een volstrekte leugen, maar ik heb er in geloofd. Als je weinig vrienden had, dan was je een loner. En oef, dat wilde je dus echt niet zijn. Het gevolg was dat ik jaloers was op populaire mensen en mezelf minder waard voelde omdat ik géén 15 vrienden had.

  • Hoe goed je bent in leren

Leren, dat was iets wat ik goed kon. Toch kunnen je talenten, die in eerste instantie positief zijn, negatieve effecten hebben. Net zoals het goochelen in het filmpje. Haalde ik een acht, dan voelde ik me goed. Maar dan wilde ik daarna wel achten blijven halen, of zelfs hoger… Als je waarde afhangt van vaardigheden waarin jij uitblinkt, dan moet je dus steeds weer presteren om iets voor te stellen. Je voelt druk. Druk die door je omgeving of door jezelf wordt opgelegd.

  • Wat anderen van je vinden

Het is zo verleidelijk om jezelf te zien door de ogen van anderen. Toch is het onverstandig. Als je dan een complimentje krijgt over je kleding ben je tevreden met jezelf. Als een jongen je leuk vindt, voel je je fantastisch en knap en geliefd. Je zou uiteindelijk zelfs buiten je schoenen kunnen gaan lopen als je maar genoeg bevestiging van anderen krijgt. Maar als iemand een vervelende opmerking over je maakt, voel je je in één klap weer ellendig.

Het kan anders

Wat als we allemaal onze denkbeeldige waardemeter lieten voor wat het is. Dan zou dat stille meisje achterin de klas even waardevol zijn als de winnaar van Hollands Next Top Model. Dan zouden we niet meer neerkijken op mensen die een handicap of ‘labeltje’ hebben. Zouden we niet meer opkijken tegen de influencers met strakke buiken op Insta. Jezelf en anderen 100% liefhebben geeft ultieme vrijheid. Durf jij het aan om de maatstaven van de maatschappij opzij te leggen en te geloven dat je prachtig bent gemaakt?

Photo by Septian simon on Unsplash