Wat doe jij in de 40-dagentijd?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar de 40-dagentijd begint dit jaar op Valentijnsdag, de dag van de liefde. Eigenlijk ook wel mooi, aangezien we toeleven naar het beste wat ons kon overkomen, toch?

Veertigdagentijd – hoe zit het ook al weer?

Waar je tijdens Advent uitgebreid toeleeft naar kerstavond of eerste kerstdag, is de 40-dagentijd vaak maar een saaie en zelfs donkere periode. Advent schittert met lichtjes, en elke week een kaarsje aansteken, maar in de 40-dagentijd is dat niet aan de orde en gaan de kaarsen juist ook een keer helemaal uit.

En waar je in de Adventsperiode alles feestelijk aankleedt, is de 40-dagentijd juist een periode van bezinning, en van vasten. Maar hoewel ik zei dat de 40-dagentijd saai kan zijn, is dat het juist helemaal niet! Korte geschiedenislesje: de vastentijd oftewel de veertigdagentijd is de voorbereiding op het Paasfeest: het feest van de overwinning op de dood door Jezus. Traditioneel wordt er op de zondagen niet gevast (en daarom kom je op 40 dagen uit!) De 40-dagentijd is dan ook bij uitstek de periode om je eens te bezinnen op wat je hebt en wat je kan laten, of waar je anders mee om zou willen gaan.

5 tips om je 40-dagentijd vorm te geven

Het klinkt best extreem om de 40-dagentijd de vastentijd te noemen. Maar vasten houdt simpelweg in dat je iets laat staan voor een bepaalde periode. Er zullen vast mensen zijn die 40 dagen niet gaan eten, maar dat raad ik je niet aan. Wat dan wel? Ik geef je hieronder 5 tips, met dank aan onze community die met hele toffe ideeën kwam:

1. Gebruik een mooi boek, kalender of podcast

Soms kan je al bewuster een periode ingaan door een mooi boek te gebruiken. ZijLacht heeft bijvoorbeeld een mooi leesplan en dit plan laat je elke week stil staan bij een emotie uit het Paasverhaal. Ook Tear heeft een mooie 40-dagen kalender met overdenkingen, weetjes en tips. Laat je dus inspireren door één van deze methodes en leef bewust naar Pasen toe. Ook het NBG heeft een leesplan, en wel via podcast. Deze kan je online gratis luisteren.

2. Gebruik eens minder je telefoon of de televisie

We zitten al met al best wel veel op onze telefoon: lekker lang kletsen met vriendinnen via w’app, leuke stories maken op Instagram en natuurlijk de nieuwste artikelen checken op onze site. Of wat dacht je van Netflix? Het is allemaal heerlijk, maar toch, wat zou er gebeuren als we iets minder tijd zouden besteden aan onze online activiteiten? Kies er eens voor om 40 dagen lang alleen maar te bellen met je telefoon of om te stoppen met Instagram of Facebook, of om de serie die je binge-watched even on hold te zetten; de tijd die je overhoudt kan je bijvoorbeeld besteden aan het lezen van die goede boeken op je lijstje, je Bijbel of aan het bezoeken van je oma.

3. Koop geen extraatjes

Jennifer stuurde ons een berichtje op Instagram: zij koopt in de vastentijd geen extraatjes of leuke dingetjes, en het geld wat ze dan gespaard heeft doneert ze aan een goed doel. Dit is best een praktische manier van vasten, want ongemerkt koop je best veel in een week; een koffie op het station, een tijdschrift, een nieuw nagellakje bij de Hema… het zijn kleine bedragen maar een goed doel maak je best blij met het eindbedrag.

4. Laat (luxe) eten staan

Het meest bekende vasten kennen we natuurlijk door daadwerkelijk eten te laten staan. 40 dagen op water en brood is best drastisch, maar het kan ook al minder: laat eens (luxe) producten staan. Eet bijvoorbeeld 40 dagen geen vlees (zoals ik ga doen), of stop met snoepen en cola. Hester laat weten aan ons dat ze één dag in de week niet gaat eten, dat kan ook een goede vorm van vasten zijn (maar overleg dit wel even met je ouders).

5. Organiseer met je vriendinnen een avond

Zoals ik hier boven al schreef gaat Hester één dag in de week niet eten. Maar dat is niet het enige: samen met haar vriendinnen gaat ze elke week bij elkaar komen om meer stil te staan in deze periode: elke vriendin organiseert één avond door bijvoorbeeld een Bijbelstudie te doen of een goede film te kijken. Dit is heel simpel en kan ook met je jeugdgroep. Samen een Bijbelstudie doen is een goed idee, maar je kan ook denken aan een gebedsbijeenkomst, of een sobere maaltijd.

Ga jij iets doen tijdens de 40-dagentijd? En als je iets doet, wat gaat het dan worden?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!