Wat ik heb geleerd op de middelbare school

Het warme weer nadert en de dagen worden langer, kortom de zomervakantie komt er voor de meeste van ons aan. Dit gekke schooljaar komt aan het eind en de meeste kunnen na de zomervakantie weer gewoon naar school met de hele klas. Voor mij is dit niet het geval, dit jaar was namelijk de afsluiting van de tijd op de middelbare school. Binnenkort haal ik mijn diploma op en lever ik mijn boeken in en dan is het echt gedaan. In deze zes jaar ben ik erg gegroeid, ik heb veel fouten gemaakt en daar ook veel van geleerd.

Zenuwen

Met veel zenuwen ging ik in de eerste als twaalfjarig meisje voor het eerst naar school. Ik was erg verlegen en keek erg op naar alle ‘grote’ leerlingen op school. Op elke vraag was mijn antwoord ‘weet ik niet’ en ik verontschuldigde me vaak voor mijn acties. Mijn vinger opsteken in klas was al een hele opgave en voorlezen in de klas wou ik al helemaal niet.

Mijn draai vinden

Langzamerhand vond ik mijn draai op school. Ik verloor vrienden en maakte weer nieuwe. Ik heb ontdekt waar echt mijn interesse ligt. Ik heb een eigen mening gevormd over lastige onderwerpen. Ik heb ontdekt dat ik ongeduldig en erg direct ben, maar ook spontaan en volhoudend. Ik ontdekte dat ik slecht ben in talen en vooruit werken en weer goed in planningen maken en advies geven. Ik heb leren samenwerken bij projecten. Ik heb geleerd hoe ik moet omgaan met tegenslagen, zoals de vele onvoldoendes die ik op de middelbare school gehaald heb. Maar het beste van allemaal is dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.

Laatste dag op de middelbare school

En opeens had ik mijn laatste schooldag. Het was een abrupt einde maar dat maakte deze zes jaar aan ervaringen niet minder. Iedereen uit mijn klas gaat een andere kant op. Er breekt voor alle examenleerlingen een nieuwe tijd aan, in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen.

Wat heb jij (tot nu toe) geleerd van je tijd op de middelbare school?

Photo by Feliphe Schiarolli on Unsplash