Wat is jouw trueselfie?

De BNN/VARA is de komende maand bezig met het programma #Trueselfie en ook op social media zijn ze hier druk mee. Het idee erachter is ontzettend gaaf. Mensen worden uitgenodigd in een busje om een echte selfie te maken, maar ze weten niet dat die ook al wordt gemaakt als ze de bus in komen. Die foto laten ze zien als de #trueselfie is genomen en dan laten ze diegene er iets over zeggen. Een meisje zag nauwelijks verschil, maar toch zou ze die eerste selfie niet snel plaatsen.

Wat maakt het verschil?

Wat zijn jou criteria voor een selfie of een foto die je online plaatst? Moet je haar perfect zitten of je make-up bijgewerkt worden voor de foto? Kan de foto niet geplaatst worden zonder een leuk filter eroverheen zodat je ogen net wat helderder zijn en je huid er net wat frisser uitziet? Of snijd je de foto’s altijd af vanaf je schouders, omdat je de rest eronder lelijk vindt. Of gaat het bij jou soms nog extremer en photoshop je de foto?

Waarom doe je dat? Denk je meer likes te krijgen als je de foto bewerkt of schaam jij je eigenlijk voor jezelf? Ik heb me best lang voor mezelf geschaamd, zeker op foto’s. Dan was het licht niet goed, dan was de hoek niet goed en dan was het een combinatie van beiden. Ik schaamde me vooral vanwege mijn tanden, die mochten niet op de foto te zien zijn. Nog steeds is dat zo en zo zijn er dus ook weinig foto’s waar ik echt blij op kijk, want breeduit lachen kan dan niet.

Shame on me

Ik weet dat het stom is om me voor mijn tanden te schamen. Bijna niemand heeft zo’n Prodent-smile en hoeveel mensen letter nu daadwerkelijk op hoe wit je tanden zijn? Bij anderen let ik er namelijk nooit op, maar bij mijn eigen foto’s… Die komen niet online als ik niet zeker weet dat iemand er toch nog een beetje een Prodent-glimlach in kan herkennen of anders in ieder geval genoeg afgeleid wordt door iets anders.

4 Tips om van die onzekerheid af te komen

  1. Hou een dankbaarheidsboekje bij- door onzekerheid focus jij je heel erg op al het negatieve. Dat ene vetrolletje of dat ene oog dat nét niet in het midden staat. Door zo’n boekje word je geforceerd om bezig te zijn met wat er wel goed ging en waar je dankbaar voor bent. Dan maakt het dus even niet uit dat je die dag niet gesport hebt, maar maakt alleen die dikke voldoende even uit. En dat boost je zelfvertrouwen dan weer!
  2. Stel je eisen bij- Albert Einstein zei ooit: “everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid”. Dat geldt ook voor je eigen oordeel. Ben je nooit über slank geweest of degene met alleen maar  dikke cijfers, dan is het ook niet heel reël omdat wel van jezelf te verwachten.
  3. Oordeel niet over de ander- persoonlijk vind ik dit nog de lastigste. Vanochtend bijvoorbeeld zat ik in de bus naast een best wel breed meisje. Ik dacht als eerste: “dan neem je toch de extra brede stoel ietsje verderop, nu moet ik half op je zitten of gaan staan”. Niet heel lief van mij en misschien dacht iemand anders zoiets negatiefs ook wel bij mij. Helpt niemand en uiteindelijk wordt echt iedereen er ongelukkig van. Wees je er dus van bewust en probeer die gedachtes te stoppen.
  4. Je blijft bezig- heb je nu eenmaal dat strakke buikje, dan wil je eigenlijk wel weer wat grotere borsten. Daar moet je alleen voor aankomen en dan verlies je weer je strakke buikje… Altijd is er wel iets dat je niet mooi vind aan jezelf en je kan je er op blind blijven staren, maar dat helpt helemaal niets. Kies ervoor om je gelukkig te voelen, ondanks een minder strak buikje of een kleinere voorgevel. Je innerlijk is (hoe cliché ook) veeeeeel belangrijker dan je uiterlijk. Uiteindelijk vind niemand het leuk als je heel mooi bent, maar altijd rotopmerkingen maakt of nooit iemand helpt.

Uiterlijk is ook niet alles

Zoals je zo misschien al wel gelezen hebt is uiterlijk ook niet alles. Er is altijd wel iets waar je onzeker over blijft en dat verandert niet zomaar. Je moet je mindset ervoor aanpassen en niet je lichaam. Kies ervoor om jezelf mooi te vinden en je wordt vanzelf mooi! Blijf je stik onzeker? Dan kan je ook eens met iemand gaan praten.

Daarnaast moet je ook maar zo denken over je uiterlijk: uiteindelijk wordt iedereen oud, gerimpeld en uitgezakt. Dus in vergelijking met al die hangbuikjes en rimpelgezichten, mag jij jezelf zeker weten een supermodel noemen! En mocht je ooit zo’n gerimpeld oudje worden, dan kan dat hele uiterlijk je waarschijnlijk helemaal niets meer boeien.

Durf jij een #trueselfie te uploaden op jouw social media account? 

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!