Wat te doen tegen puistjes – 3 tips!

Iedereen heeft er wel eens last van, en iedereen heeft er een hekel aan: puistjes. Ze komen altijd op wanneer je een schoolfeest hebt en ze blijven ook altijd te lang zitten. Als ik naar mijn tienerfoto’s kijk, lijkt het wel of er permanent een rood krentenbrood op mijn kin zit (en dit is werkelijk waar niet overdreven!) Ook had ik heel veel puistjes op mijn rug en schouders, dus what I’m saying is: I feel you! I’ve been there!

Hoe ontstaat een puistje?

Als je veel last van puistjes heb, heb je veel last van talgophopingen. Talg wordt geproduceerd in je haarzakjes en het is het glimmende laagje over je huid. Talg zorgt ervoor dat je huid en je haar niet uitdrogen. Maar helaas: als er te veel talg wordt geproduceerd zorgt dit voor ophopingen van talg aan de buitenkant van je huid, yep: daar waar ook lekker veel bacteriën zitten. Het wordt een mee-eter als er zuurstof bijkomt, het wordt een puistje als er nog een dun laagje huid overheen zit. Beide plekjes gaan lekker broeien en je weet wat er dan gebeurd…

Ik weet hoe onzeker je van puistjes kan worden, en daarom geef ik je mijn drie tips tegen puistjes:

1. Maak je gezicht goed schoon met een milde reiniger

Dus, puistjes ontstaan door een ophoping van talg. Om verstoppingen van je huid te voorkomen door make-up en vuil dat je buiten opdoet, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden. Gebruik een milde reiniger, die goed vuil en make-up verwijderd, maar die niet te veel je huid aantast. Je bent waarschijnlijk geneigd om flink te boenen om al dat talg weg te krijgen, maar dan bereik je juist het tegenovergestelde: je huid gaat dan nog meer talg produceren, en nou ja, you get my point. Maak het schoon, maar niet té!

2. Gebruik Benzac Gel op de plekken waar je veel puistjes hebt

Honestly, waarom had ik dit spul niet toen ik met een rood krentenbrood op mijn kin door het leven ging? Benzac Gel is een gel die je alleen aanbrengt op de spots waar jij je puistjes hebt. Dus, in mijn geval zou ik de gel smeren op mijn kin en voorhoofd, en ook mijn schouders en rug. Het fijne van deze gel is dat het de puistjes echt bij de bron aanpakt: het elimineert de bacteriën, zodat puistjes gewoon geen kans krijgen. Het maakt de poriën vrij, het vermindert de aanmaak van talg en het werkt ook nog eens ontstekingsremmend.

3. Blijf van je puistjes af!

Ja, dit is eigenlijk geen tip maar algemene wijsheid, toch? Soms is niets lekkerder dan een mee-eter of puistje uitknijpen, maar er is eigenlijk ook niets slechter. Zeker puistjes kapot maken kan ervoor zorgen dat een puistje groter wordt en een extra nadeel: je maakt je huid kapot. Dit kan echt vervelende littekens veroorzaken en trust me: ik heb hier écht ervaring mee. Niet fijn. Dus, hoe verleidelijk het ook is om dat puistje weg te halen… doe het niet!

Waarom ik voor Benzac Gel kies

Ik mocht Benzac Gel* testen en ik ben echt tevreden. Ook nu ik de 30 ben gepasseerd heb ik met enige regelmaat nog last van puistjes die me plagen en ik word er net zo ongelukkig van als toen ik 16 was.

Deze gel smeer ik ’s avonds op de probleemgebieden en dan doet het zijn werk. Na veertien dagen merkte ik al verschil en dat vind ik best fijn. Ik bedoel: natuurlijk wil ik dat het morgen weg is, maar dat kan niet. Daarom ben ik blij dat het niet een product is die pas zijn werk doet na 6 weken, dus happy me :). Ik moest wel een beetje opletten met verkleuringen, want het kan dus je wenkbrauwen of je kleren bleken. Daarom gebruik ik het altijd ’s nachts, mijn witte dekbed en kussen kan niet witter worden en zo worden mijn kleren ook niet aangetast. Oh, en het fijne van dit product is dat je er niet voor naar de huisarts hoeft, maar dit bij de Kruidvat of de Etos kan kopen. Win-win toch?

Wat doe jij tegen puistjes?

Benzac 50mg/ml Gel is een geneesmiddel (benzoylperoxide). Lees voor het gebruik de bijsluiter.

*Als u bijwerkingen ondervindt na het gebruik van Benzac Gel, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in de bijsluiter worden vermeld. U kunt bijwerkingen rechtstreeks melden via Nederlandse bijwerkingen Centrum Lareb (www.lareb.nl).

KOAG nr: 4104-1271-1858