Wat te doen tegen puistjes?

‘Oh nee hè, niet weer een puist?’, denk je als verschrikt in de spiegel kijkt. En inderdaad, een grote rode bult is te zien. Paniekerig probeer je hem nog uit te knijpen, maar dat maakt alles alleen nog maar erger. Soms lijkt het net alsof ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar hoe kom je er vanaf?

Waarom krijg je puistjes?

Waarom krijg je als tiener last van puistjes en mee-eters? Dat komt omdat je hormonen in de war raken als je in ontwikkeling bent. Je lichaam produceert tijdens je puberteit heel veel hormonen, die er voor zorgen dat je meer talg aanmaakt. Door het vet in de poriën, raken je poriën verstopt en ‘barsten’ open (hoe vies klinkt dat!) Als er bacteriën bijkomen, ontstaat er een puistje.

3 tips om puistjes te voorkomen

1. Reinig je gezicht

Belangrijk is dus om je gezicht twee keer (!) per dag te reinigen. Als je dat niet doet, stapelen de dode huidcellen zich op in de poriën, waardoor die weer gaan verstoppen. En zeker als je make-up draagt is het heel belangrijk dat je ook ’s avonds je make-up grondig verwijdert!

2. Vermijd irriterende stoffen

Ook kan je het best irriterende stoffen vermijden. Kijk eens goed naar de ingrediënten van de producten die je op je gezicht smeert. Zit er veel alcohol, menthol, kamfer of parfum in? Dan kan je beter deze producten vermijden. Deze stoffen stimuleren de talgproductie, waardoor je alleen maar meer puistjes krijgt! En laat dat juist niet de bedoeling zijn.

3. Wat is de kwaliteit van je producten?

Sowieso is het belangrijk om je producten te controleren. Kijk eens naar je dag-/nachtcrème, gezichtsmaskers en foundations of  de concealers die je gebruikt. Zijn deze producten wel van goede kwaliteit en niet over de datum? Ik snap dat je je puistjes graag wil camoufleren, maar probeer niet al te veel lagen make-up aan te brengen! Het gaat er dan al snel lelijk uit zien en je verstopt je huid alleen maar.

Het geheim van een huid zonder puistjes is een goede en effectieve huidverzorgingsroutine! Helaas kan je aan je hormonen niet veel doen, zo heeft je vriendin misschien veel minder last van puistjes dan jij. Maar door goede producten en een consequente huidverzorgingsroutine maak je het al veel minder erg en kan je enorm helpen. Een paar voorbeelden van producten zijn:

Helaas kan je tegen de hormonen niks doen, behalve heel veel geduld hebben… De ene heeft er meer last van dan de andere, en na je puberteit wordt het al een stuk minder. Ik hoop dat ik je toch een beetje heb kunnen helpen!

Heb jij veel last van puistjes?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!