Week van gebed 2: Samen bidden

Romeinen 8:26 
De Geest helpt ons in onze zwakheid; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten.

We zijn net klaar met eten. Iedereen aan tafel kijkt me aan. ‘Zou jij een keer willen bidden?’ wordt er aan mij gevraagd. Maar ik weet niet zo goed hoe ik moet bidden en stiekem vind ik bidden in een groep ook best wel eng. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen en als ik moet bidden, bid ik altijd het ‘Onze Vader’.

Ik ging op zoek naar een manier waarop ik, naast het Onze Vader, ook persoonlijk kon bidden. Na een tijdje zoeken, kwam een artikel tegen in de Onderweg die een handige tool uitlegde voor het bidden. In deze blog zal ik die ook uitleggen aan jullie.

Bidden met je vingers

Bidden van duim tot pink, dit wordt ook wel bidden aan de hand van de gebedshand genoemd. Elke vinger staat voor een punt in het gebed. Hierbij begin je bij je duim en eindig je bij je pink.

Duim: God prijzen

God heeft de wereld en jou zo ontzettend mooi gemaakt. Hij laat de zon iedere dag schijnen en de bomen in de lente weer bloeien. Er zijn zoveel redenen om God te prijzen!

Wijsvinger: Danken

Een familie die van je houdt, lieve vriendinnen, een warm kopje thee op de vroege ochtend, de sneeuw die langzaam naar beneden dwarrelt: er zijn elke dag zoveel redenen om God te danken. Zoveel dingen in het leven lijken gewoon, maar ze zijn het danken waard.

Middelvinger: Vergeving

Er gebeuren ook dingen in je leven die je liever niet had gedaan, of gezegd. Bij God kun je altijd terecht om vergeving te vragen.

Ringvinger: De mensen om je heen

Je kunt bidden voor je vrienden, je familie, je buren maar ook voor wat er gebeurt in de wereld. Voor de verpleegsters en het andere ziekenhuispersoneel, voor de vluchtelingen en ga zo maar verder. De ringvinger is de vinger waar een trouwring om gaat. Het is de vinger van verbondenheid. Door voor de mensen om je heen te bidden, voel je je verbonden met de wereld.

Pink: Jezelf

Alle zorgen en problemen mag je bij God neerleggen. God kent jou, Hij weet wie je bent en hij luistert naar je. De pink is de kleinste vinger. Je bent een klein mens in deze grote wereld. Maar God heeft ook al jouw haren geteld.

Bidden vind ik moeilijk, maar het is iets super moois. Je kunt alles aan God vertellen en rust ervaren door met Hem te praten. Ik hoop dat jij dat ook mag ervaren.

Wil je meer lezen over bidden? Blog 1 van de Week van Gebed kun je hier bekijken.

Photo by Milada Vigerova on Unsplash