Week van gebed 1: ben je een dipper of een stayer?

Jij drinkt ook wel eens thee, toch? Ik vind het heerlijk om mijn dag met een bakje thee te beginnen. Maar in ieder geval zijn er als het om thee gaat twee soorten mensen: de dipper en de stayer. De dipper dipt het theezakje in en uit het water en als de smaak niet meer sterk genoeg is, wordt het theezakje er weer ingedaan. Of de stayer, die het theezakje continu in het water laat zitten, wat ervoor zorgt dat de smaak altijd sterk blijft.

Een dipper of een stayer

Zo zou je jouw relatie met Jezus ook als een dipper of stayer kunnen zien. Over de dipper zou je kunnen zeggen dat deze persoon Jezus niet altijd nodig heeft en op de momenten dat er wel hulp moet komen dan Jezus opzoekt. De stayer zou je kunnen zien als iemand die dagelijks tijd neemt voor Jezus, contact zoekt om met Hem te blijven connecten.

Connected blijven

Jezus spreekt in Johannes 15 (: 1-8) over connected blijven, en Hij legt uit waarom dit zo belangrijk is. Jezus vertelt hier over een druivenplant: dat het belangrijk is dat de takken connected zijn, vastzitten aan de stam. Als de tak namelijk los op de grond zou liggen, kan er aan deze tak geen druif meer groeien. Maar als de tak verbonden is aan de stam, zullen er wel druiven gaan groeien. Zo is het eigenlijk ook met ons, Jezus spreekt over zichzelf uit dat Hij de stam is, en wij de takken. Als we connected zijn met de stam, zullen we vrucht gaan dragen. Dan zullen we groeien en steeds meer op Jezus gaan lijken.

Wat mij in dit Bijbelgedeelte raakt, is dat Jezus ons oproept om connected met Hem te zijn: Jullie moeten met mij verbonden blijven, en ik met jullie. In een Engelse vertaling wordt hier het woord ‘abide’ voor gebruikt. In het Nederlands betekent dat: verblijven. Jezus roept ons op om in Hem te blijven en ik geloof dat dat Zijn verlangen is. Dat we gaan connecten met Hem als een stayer, dat we mogen leren wat Hij belangrijk vond, hoe Hij omging met mensen en hoe Hij wil dat we leven.

Groeien met de juiste voeding

Mijn hart begint door deze oproep sneller te kloppen, en maakt dat ik meer met Jezus wil connecten en in Hem wil blijven. Misschien krijg jij dit gevoel ook wel en wil je groeien in jouw connectie met Jezus. Dan is het belangrijk dat je de juiste voeding krijgt. Net zoals de druivenplant goede grond nodig heeft om te groeien. Jezus vertelt in Joh. 15:1 dat God de tuinman is, dat Hij de druivenplant verzorgt en de juiste voeding geeft. De voeding die jij en ik nodig hebben krijgen we ook van God, lees maar eens in Zijn woord of praat met Hem tijdens jouw gebed.

Kijk eens naar jouw hart en jouw connectie met Jezus, ben je dan een dipper of een stayer? Maak je zo nu en dan een connectie met God of probeer je altijd connected te zijn?

Ps. voel jij je niet altijd connected in deze moeilijke tijd? Neem dan tijd om God te zoeken door te bidden of Bijbel te lezen. Ik weet zeker dat Hij altijd de connectie met jou aan wil gaan!

Deze blog is geschreven door Janneke (Stronglife)

Photo by Drew Jemmett on Unsplash