Week van Gebed: doe je mee?

Bestaat jouw relatie met God vooral uit schietgebedjes en gebedjes die je al jaren bidt? Of praat je ook wel op andere momenten met Hem? Laten we eerlijk zijn: (regelmatig) bidden is niet makkelijk. Dat heeft er vooral mee te maken dat je God niet kunt zien en dat er niet direct terug gepraat wordt. Ja toch?

Deze week is de Week van Gebed. Over de hele wereld gaan mensen zich meer bezig houden met bidden. Blijkbaar is dat nodig, zo’n speciale week. Je bent niet de enige die het moeilijk vindt.

Er is iets mis gegaan

Weet je dat nog dat Adam en Eva gewoon met God konden praten? In het paradijs toen het allemaal nog goed was? Dat was dus eigenlijk de bedoeling. Maar door dat gedoe met die slang is er iets mis gegaan. God heeft afstand genomen van mensen. Dat heeft hij ook voor ons gedaan. We zouden het niet overleven om in zijn buurt te komen omdat er zonden aan ons ‘kleven’. (Daar kun je meer over lezen in Exodus 20: 18-21).

De oplossing

In het oude testament komt God ook al met een oplossing. Je weet wel: een tent met de ark erin. Op allerlei speciale manieren kon het volk Israël bij God komen en met hem spreken via de priesters.  Nu hoeft dat niet meer omdat de Here Jezus dat probleem met de zonden heeft opgelost. We mogen nu allemaal zelf weer met God praten. Nog steeds met hindernissen want we zien en horen Hem niet. Maar toch…. Op de fiets, voor je proefwerk, in je bed, aan tafel, tijdens het hardlopen, overal kun je praten met Hem. Dat klinkt dan wel weer makkelijk, of niet?

Uitproberen

Als je meer tijd met God wilt doorbrengen is het handig om klein te beginnen. En deze week is daar heel geschikt voor want je kunt het samen met heel veel mensen doen. 😉 Begin eens met 5 minuutjes per dag bijvoorbeeld. Vertel Hem wat je hebt meegemaakt en waar je mee zit. Maar ook waar je blij mee bent. Probeer daarna een minuutje stil te zijn en schrijf de gedachten die in je opkomen op. God kan soms ‘terugpraten’ door je een gedachte in je hoofd te geven. Of doordat je moeder iets tegen je zegt waarvan je denkt: ‘Huh, hoe weet jij dat ik daarmee bezig ben?’ God praat wel terug maar daarvoor moet je heel goed opletten 😊.

Praktisch

Het 1-minuutpreekje van deze zondag gaat ook over bidden. Kijk er maar eens naar!

We delen deze week elke dag een filmpje en posts op Insta over de Week van Gebed. Het kan je helpen om aan de slag te gaan met bidden.

Misschien wordt er in jouw kerk ook wel aandacht aan besteed. Zo kan het zijn dat de kerk deze week extra open is zodat je ook in de kerk kunt zitten om rustig met God te praten. Die omgeving kan je helpen! Probeer uit wat voor jou werkt.

Veel succes!

P.S. Sommige mensen horen God wel praten. Dat is vaak een bijzondere situatie. God doet dat wanneer Hij dat nodig vindt, denk ik.

Vind jij bidden ook lastig? Wat zou je kunnen helpen?