Wees je Ware Selfie

Fotootje hier, fotootje daar. Vlogje hier, selfie daar. En als ik er goed genoeg op sta, stuur ik hem eruit, om de wereld te laten zien dat ik écht een heel leuk leven heb. Best gek eigenlijk, als je er zo naar kijkt. Social media is een groot deel van ons leven, en het is bijna onmogelijk in onze maatschappij om er niet aan mee te doen. Er is zelfs een bepaalde verwachting dat je (een deel van) je leven showt op het internet. Maar, hoe normaal is dat eigenlijk? 

Leukste versie 

Alhoewel social media erg populair is en iedereen er ook schuldig aan is om het te gebruiken, toont social media het grootste deel van de tijd geen realistisch beeld van de werkelijkheid. Alleen de foto’s waar je goed op staat worden gepost. Je probeert je leven van een zo leuk mogelijke kant te laten zien. En wanneer het juist even niet zo lekker gaat, wordt daar niks over gedeeld. Alleen de beste kanten van onszelf en de leukste versie van ons leven wordt gepost. Maar wat voor beeld wordt daardoor gecreëerd? 

Perfect 

Wanneer ik naar een account van iemand anders kijk, kan ik daar soms best onzeker van worden. Ik zie mensen die altijd perfect op elke foto staan. Mensen die ontzettend veel vrienden hebben en een hele leuke familie, want die staan natuurlijk ook op alle geposte foto’s. Ik zie dat mensen leuke en avontuurlijke dingen doen, die ik zelf misschien wel helemaal niet zou durven. Wanneer ik mijn leven vergelijk met wat ik zie op deze accounts, valt mijn leven in het niet. Ik sta immers niet perfect op alle foto’s. En ik heb wel leuke mensen om mij heen, maar ik irriteer me ook wel eens aan hen, en ik heb ook wel eens ruzie met ze. Bovendien is mijn leven momenteel helemaal niet zo avontuurlijk: ik ben gewoon aan het studeren en heb genoeg saaie verplichtingen, en als ik een dagje vrij heb, weet ik niet wat ik moet gaan doen, waardoor het een verveeldagje wordt.  

Pukkels en bad hair days 

Wat ik op dit soort momenten tegen mijzelf moet zeggen, is: het beeld dat je van iemands leven krijgt via een instagram-account, is niet de werkelijkheid. De mensen die zichzelf het meest perfect op social media presenteren, de meest geliefde influencers, hebben helemaal geen perfecter leven dan ik. Zij hebben ook baaldagen, pukkels, bad hair days en soms ruzie met hun vrienden. Maar natuurlijk posten zij hier niks over op hun accounts. Dat betekent niet dat het er niet is. Het perfecte beeld dat wordt gecreëerd, is in de werkelijkheid helemaal niet zo perfect. Dus het heeft geen zin om je te vergelijken met een perfect leven dat op social media wordt getoond, want dit beeld is verre van de werkelijkheid.  

Effect 

Social media is niet écht. Het is een leuke manier om mooie momenten uit je leven te delen, maar het schetst geen realistisch beeld van je leven. Want de negatieve en lelijke kanten worden weggepoetst, en de mooie kanten worden nog mooier gemaakt (letterlijk, door middel van filters). Ik wil je niet oproepen om de minder mooie dingen uit je leven te posten. Als je dit wil, kan je dit natuurlijk doen, maar je laat wel een bepaalde kwetsbare kant van jezelf zien. Ik kan heel goed begrijpen dat je je liever niet zo kwetsbaar wilt opstellen op het internet. Wat ik wel aan je wil vragen, is om eens bij jezelf na te gaan: wat deel ik eigenlijk op social media? Hebben de likes en comments die ik hierop krijg effect op mijn zelfbeeld? En zo ja, wat voor effect is dat dan? Heb ik de likes nodig om me goed te voelen over mijzelf, of kan ik mijzelf ook accepteren zoals ik ben? En waarom deel ik eigenlijk deze foto’s? 

In het moment 

Social media is een mooie tool om in contact te blijven met elkaar en leuke kiekjes uit onze levens met elkaar te delen, maar het beeld dat wordt gecreëerd is niet volledig. Bovendien zorgt het ervoor dat – als ik voor mijzelf spreek – we veel minder in het moment leven, en we veel meer bezig zijn met het vinden van de mooie plaatjes, zodat we dit later kunnen posten op social media. Mijn advies: probeer lekker in het moment te leven. Ga naar buiten, geniet van de tijd met je vrienden en familie, en alle social media komt later wel. Leef niet gekluisterd aan je telefoon, maar zoek het leven daarbuiten. Streef liefde na, geluk, vriendelijkheid, en geniet van de momenten die je hebt. Zoek de vrijheid die God je wil geven en leef in relatie met Hem. Laat je door niks beperken hierin – ook niet je telefoon. Do more things that make you forget to check your phone. Doe meer dingen die ervoor zorgen dat je vergeet om op je telefoon te kijken. Leef niet naar een perfect beeld dat je van jezelf wilt schetsen op social media, maar wees je ware selfie! 

Waardoor vergeet jij je telefoon te checken? 

Foto door Jeremy Bezanger via Unsplash