Why do thougts always feel like a battlefield?

De laatste tijd ben ik veel bezig met ‘de oorlog in mijn hoofd’. Ik merk aan mezelf dat negatieve gedachten vaak meer grip op me hebben dan ik zou willen toestaan. Door o.a. het lezen van het boek van Craig Groeschel ‘Winning The War In Your Mind’, heb ik mooie sleutels mogen ontdekken als het gaat om deze strijd in mijn hoofd. Eén van die sleutels is op zoek gaan naar de waarheid in Gods Woord. 

Negatief of positief

Wat voor kerngedachten hoor jij in jouw hoofd? Zijn dit positieve gedachten, negatieve gedachten of wellicht een mix van beiden? Ikzelf behoor tegenwoordig meer tot de laatste categorie. Voor mij voelt dat al als een overwinning, want tien jaar terug behoorde ik zeker tot de tweede: ik had meer negatieve gedachten over mijzelf en over de wereld om mij heen dan positieve. Op dit moment sta ik een stuk positiever in het leven, en merk ik die negatieve gedachten vooral nog op als het gaat om mijn zelfbeeld of de omstandigheden waarin ik me bevind. Maar ook hier ben ik gelukkig in gegroeid het afgelopen jaar. Ik denk dat je kunt stellen dat het een mix van 60% positieve gedachten en 40% negatieve gedachten is. Voor mij is er dus nog werk aan de winkel en die uitdaging ga ik graag aan!   

Ik had helemaal niets met Bijbelteksten ‘proclameren’, net zolang tot ze uitkwamen. “Manifesteer het Woord!” – dat soort uitspraken gaven (en heel eerlijk: geven) mij de kriebels. –  Disclaimer: als dit voor jou wel prettige taal is, gebruik dit vooral! We zijn allemaal anders, gelukkig maar.  –   

Nuchter 

Toch heb ik mogen ontdekken dat ik de Bijbel ook op een hele nuchtere manier zo kan inzetten. Ik heb ontdekt dat ‘de kracht van herhaling’ zeker ook toepasbaar is op de Bijbel en de teksten die hierin staan. Hoe vaker je iets hoort, hoe makkelijker je het onthoudt en hoe fijner je het kan implementeren in je leven. Dit is een principe waarvan ik heb ontdekt dat dit nu eenmaal zo werkt. Door dit te begrijpen, snap ik ook beter waarom je Bijbelteksten kan proclameren, oftewel over jezelf uit kan spreken. Namelijk, op het moment dat je een tekst hardop uitspreekt met je mond, horen je oren het en registreert je brein (opnieuw) wat je zegt. Hoe vaker je dit ritueel herhaalt, hoe meer deze waarheid zich in jouw brein gaat nestelen.  

Truth book 

Dat vind ik eigenlijk best gaaf! Daarom heb ik voor mijn gezin een map aangemaakt waarin ik Bijbelteksten opschrijf; we noemen het thuis ons ‘Truth Book’. Een boek vol met waarheden. Hoe gaat dit bij ons te werk: we gaan allereerst na of er nog leugens in ons hoofd te vinden zijn. Een terugkomende leugen bij mij is bijvoorbeeld: “Ik sta er alleen voor.” Vervolgens ga ik op zoek in Gods Woord wat er over dit thema geschreven wordt. Ik doe dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Bijbelappje en te zoeken op bepaalde termen. Als ik dan eenmaal een tekst heb gevonden, vind ik het altijd wel lekker om mijn papieren Bijbel erbij te pakken, zodat ik deze hierin kan markeren of er wat bij kan schrijven. Al snel kwam ik er in dit voorbeeld achter dat God heel vaak zegt dat Hij met ons is en ons nooit zal verlaten. Vervolgens schrijf ik dan de leugen in mijn Truth Book, en teken ik een pijltje met daarachter een Bijbeltekst. Deze Bijbeltekst ontmaskert de leugen en geeft mij weer frisse energie en nieuwe moed. Door dit voor mijzelf te herhalen en terug te lezen, en natuurlijk uit te spreken, onthoud ik de teksten beter.  

Ik hoop dat ik jou met deze blog geïnspireerd heb om thuis actief aan de slag te gaan met het implementeren van waarheden in jouw leven, boven alle leugens die je mogelijk nog gelooft. Ik gun je dat lichtere leven, dicht bij Gods hart. En ik gun het mezelf ook, dus ik lees nog even verder in het boek van Craig Groeschel. Ik hoop er in de toekomst meer over te delen, so stay tuned! Mocht je geïnteresseerd zijn in zijn onderwijs: op YouTube kun je zoeken naar Life Church en doorklikken naar het thema ‘Winning The War In Your Mind’. Ze hebben op Spotify ook podcasts over deze thema’s. De preken/podcasts zijn in het Engels, en zijn boek ook. Tip: Op YouTube heb je de functie ‘automatische ondertiteling’, alleen deze klopt niet altijd met het gesproken woord.  

Foto van Cottonbro via Pexels