WIDM aflevering #5

Zullen we het eerst even hebben over de afvaller van deze week? Ja? Mooi, dacht ik ook. Daar gaan we!

Afscheid: Robèrt

Dit vind ik zo. ontzettend. jammer! Maar mag ik even benadrukken: Martanja, Robèrt was dus echt niet de Mol! Maar wat een fijne kandidaat was hij, zeg. Volgens mij zei Niels dat ook: Robèrt gaat gemist worden in de sfeer een dynamiek in de groep. En de held, hij ging tijdens de abseilopdracht gewoon hup, de rand over. Hij deed het gewoon en bikkelde door, zelfs toen hij tegen de rotswand aan sloeg. Ik zeg: chapeau Robèrt, je was een waardige kandidaat!

Ok, en dan nu verder de aflevering in.

De jokerkwestie

De aflevering begint met de kandidaten die onderling aan het onderzoeken zijn: wie heeft de joker van Evelien omgeruild, wie hadden er eigenlijk allemaal jokers? Sinan probeert Robèrt ervan te overtuigen dat hij het niet was, maar Niels biecht in het dagboekfilmpje gewoon op dat hij het was en dat hij hoop dat Evelien het begrijpt. Want het spijt hem wel, maar eigenlijk ook niet. Het hoort bij het spel. Tja. Ergens vind ik het nog steeds wel een beetje ver gaan hoor. Maar goed, klopt wel, het is een spel.

Opdracht: Straatbeeld

Een vrij simpele opdracht eigenlijk, of niet? Nadat de groepjes waren gevormd was de opdracht om de 9 fotostukken van de patio’s van de plaatselijke bevolking te plukken. Wat kan er nou mis gaan? Eigenlijk niet zo veel. En dat gebeurde dus ook niet. Wat mij betreft een rustige opdracht, waarmee makkelijk geld binnengesleept werd. Maar liefst 1800 eurootjes! Het enige waarin in deze opdracht volgens mij gemold kon worden, was door de tijd te laten verstrijken voordat alle fotostukken waren gevonden. Dat leidt de verdenking wel naar het groepje van Jamie, Sinan en Niels. Jamie spreekt natuurlijk wel Spaans, maar wie checkt wat hij precies zegt en of hij gewoon niet verkeerde vragen stelt en zo geen informatie krijgt? Ze krijgen van Sarah en Rick Paul een foto wat ‘een hoofdpijndossier blijkt te zijn’. Met Jamie voorop wordt uiteindelijk toch de laatste foto gevonden. Niels en Sinan lopen erachteraan te sjokken: verdacht? Binnen 45 kwartier wordt het maximale bedrag binnengehaald. De aflevering gaat verder.

Nieuw bondje

Rick Paul, Niels en Sarah sluiten samen een bondje. Of beter: Rick Paul en Niels hadden een bondje en halen Sarah daarbij. Doel: Jamie en Merel van elkaar los te weken. Want ‘Jamie en Merel zijn heel intelligent samen.’ Als het triple bondje samen meer informatie verzamelt kunnen ze (een van) hen eruit zien te werken. Gelijk na het tot stand brengen van het bondje blijkt het niet zo stevig te zijn: Sarah wil vooral Rick Paul en Niels in de gaten houden en gaat niet de hele waarheid aan hen vertellen. Ik vind het wel listig bedacht: met een ‘triple bondje’ een duo uit elkaar werken.

Opdracht: Parkeergeld

Merel bleek aan Lingo te hebben meegedaan in het guldentijdperk. Maar liefst 6400 gulden won ze toen! (Nog meer van jullie die geboren zijn toen de gulden nog een ding was?) Geen wonder dus dat zij zich opwerpt om bovenop de steiger te gaan staan en woorden te maken. Wat Sarah daar vervolgens ook doet is mij een raadsel, want zij heeft dyslexie! Logischer zou zijn geweest als Niels boven ging staan, hij is ook voortdurend met taal en woorden bezig. Maar misschien zag Niels beneden wel meer mogelijkheden om te mollen… En wat Sinan en Robèrt tijdens deze opdracht aan het doen waren: niet veel. Van Robèrt weten we inmiddels dat hij niet de Mol was, maar Sinan? Misschien zit Sinan de boel wel te verzieken. Toch wordt er €1350,- binnengehaald tijdens deze opdracht. Heel niet verkeerd deze dag.

Opdracht: Sleutelhanger

Jajks, wat een waterval! Vanaf zo’n 90 meter hoogte gaan de kandidaten abseilen. Sinan laat zijn groepsgenoten Merel en Sarah al direct in de steek: door zijn gewicht is het net een beetje tricky om aan de kabel te gaan hangen. Dat betekent dat Merel en Sarah ook zijn ‘sleutelhanger’ moeten voelen. Want ja: abseilen en ondertussen voelen welke sleutelhanger van jou is. Niels, Jamie, Rick Paul en Robèrt vormen ook samen een team. Sarah en Jamie trappen af en gaan in rap tempo naar beneden, voelen welke hanger van hen is – gaat eigenlijk heel goed! Robèrt heeft wat moeite om naar beneden te komen, Niels seilt ab zonder ook maar iets te voelen en uiteindelijk gaat het kistje van die groep dus ook niet open. Er is gemold, heel duidelijk. Er is gerommeld met wie welk cijfer had en dat kost geld. Niels heeft de kokers compleet gemist (‘Waren er kokers?!’) en Rick Paul gleed uit zodat hij de eerste koker miste. Of heeft de Mol zich rustig gehouden en was dit allemaal per ongeluk?

Ik weet niet meer wie ik nu verdenk hoor! Ik had mijn punten op Merel ingezet, maar na de sleutelhanger opdracht twijfel ik daar weer aan: ze doet het toch wel erg goed…

Landelijke statistieken

Helemaal bovenaan staat nu Jamie met 20%.

Op 2 staat Rick Paul met 19%.

En op 3 Niels met 17% (Maar we weten toch allemaal dat hij niet de Mol is?!)

Wie verdenk jij?