Wie bepaalt de regels? | Tweede Kamerverkiezingen

Vandaag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Misschien vind jij de politiek nog niet heel interessant. Logisch, want je bent nog jong en je hebt er niet veel mee te maken. Tenminste, dat denk je.

Kijk maar eens naar het afgelopen jaar. We zaten (en zitten) met het hele land in een crisis. We moeten ons aan regels houden en af en toe worden die regels wat versoepeld. Maar wie bepaalt die regels eigenlijk? Wie bepaalt dat jij niet meer uit eten mag, dat je niet meer op een terrasje mag zitten, dat je wel of niet naar school mag, dat je een mondkapje op moet en dat je na 9 uur ’s avonds niet meer de straat op mag? Dat heeft allemaal te maken met de politiek. Het kabinet bepaalt deze regels.

Politieke partijen

Het afgelopen jaar hebben wij dus allemaal te maken gehad met de politiek. De keuzes die worden gemaakt in de politiek, hebben invloed op ons leven. Ook als je nog jong bent en je er eigenlijk niet zoveel van meekrijgt. Maar als je 18 bent, mag je stemmen. Dat betekent dat je het recht hebt om mee te beslissen wie er in de Tweede Kamer komen. Er zijn veel verschillende politieke partijen in Nederland. Zij hebben allemaal hun standpunten en hun eigen kijk op de samenleving. Deze politieke partijen vertegenwoordigen ons land, maar de ene partij krijgt meer plek in de Tweede Kamer dan een andere partij. Dat hangt allemaal van het aantal stemmen af. En uit deze politieke partijen wordt een kabinet gevormd. Het kabinet bestuurt ons land.

Vrouwenkiesrecht

Misschien vind je het wel normaal dat iedereen die 18 jaar is mag stemmen. Maar wist je dat dat niet zo vanzelfsprekend is? Voor een lange tijd mochten alleen mannen vanaf die leeftijd stemmen in Nederland. Pas in 1919 kregen vrouwen ook kiesrecht. Dat betekent dat zij vanaf toen ook mochten stemmen op hun favoriete partij. De vrouwen in Nederland hebben ervoor moeten vechten om ook hun stem te mogen laten horen. Een vrouw die hierin actief was, was Aletta Jacobs. Zij wilde zich als eerste vrouw op de kiezerslijst laten zetten. Toen dat niet mocht, werd ze een echte kiesrechtstrijdster. Het heeft een tijd geduurd, maar het is deze vrouwen gelukt!

Gebruik je stemrecht

Als jij straks 18 bent, is het goed om ook gebruik te maken van je stemrecht. Laat je horen, kom voor je favoriete partij uit. Juist omdat vrouwen dat vroeger niet mochten, is het van belang dat wij het nu wel doen. Het is belangrijk dat je een partij kiest die staan waar jij voor staat. De partij die het beste past bij jouw kijk op de maatschappij. Kies de partij waarmee jij het eens bent in de keuzes die ze maken en waar ze voor staan. Denk aan het opkomen voor het klimaat, het opkomen voor dierenwelzijn, het opkomen voor beter onderwijs of de aandacht voor geloof. Op deze manier mogen wij kiezen wie in de Tweede Kamer komt en spelen wij ook indirect een rol in de keuzes die gemaakt worden in de politiek.

Wil jij weten welke partij het beste bij jou past? Maak één van de stemwijzers en kom erachter!

https://jongerenkieswijzer.nl

https://www.youngvoice.nl/home

https://www.jongerenstemtest.nl

Photo by Glen Carrie on Unsplash