Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Toch? | Part 2

Vorige week schreef ik over dingen die je kunnen verstikken en ik vroeg je om bij jezelf te ontdekken wat het is dat jou kleinhoudt. Deze blog kun je hier lezen. Ik weet niet wat jij bij jezelf hebt ontdekt en dat hoef ik natuurlijk ook niet te weten. Wat ik wel weet, is dat je met al die gevoelens en pijn bij jouw Heer mag komen. Wist jij dat Jezus ook vaak werd uitgelachen? Wist jij dat Jezus er vaker niet bij hoorde dan wel? En wist jij dat Hij ook vaak verdriet heeft gevoeld en er niemand was die Hem kon troosten? Wist je dat Hij in alles aan ons gelijk is geworden? In alles. Ook in jouw pijn, onzekerheid en verdriet. Dat maakt dat Hij je begrijpt als geen ander. Hij weet precies wat je doormaakt. Hij kent al je onzekerheden en pijn.

Ik moet denken aan een vers in de Bijbel waarin staat dat Jezus niet knap van gestalte was. De woorden uit Jesaja 53:2 beschrijven Jezus als volgt: ‘Onopvallend was Zijn uiterlijk, Hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren.’ Best interessant. Jezus was ook gewoon mens, dus het zou kunnen dat Hij weleens een onzeker gevoel heeft gehad over Zijn uiterlijk. Toch denk ik niet dat Hij deze gevoelens de leiding gaf, want ik geloof dat Hij wist Wie Hem gemaakt had en dat Zijn Vader zag dat het goed was. Zo mogen we ook naar onszelf kijken als we gevoelens van onzekerheid over ons uiterlijk ervaren. Ik weet het, dat is moeilijk, hè. Het is het wel waard om eens te proberen!

Oorsprong

Ik kwam tot de conclusie dat welke oorsprong van pijn jij en ik ook bij onszelf vinden, deze vaak terug te leiden is naar de oorsprong van de mens. Wij zijn door God gemaakt voor de Perfectie, met de hoofdletter P. De Tuin van Eden. We zijn gemaakt om te leven in een perfecte, volmaakte wereld. Ik denk dat dit de reden is dat er in deze maatschappij zo de focus gelegd wordt op het volmaakte. Ik denk dat mensen steeds meer gaan verlangen naar hun eeuwige thuis: daar waar de Vader in Zijn volmaaktheid is. We mogen ons daar naar uitstrekken. Prachtig hè!

En in de tussentijd mogen we genieten van onze eigenheid, onze authenticiteit. Vanuit de Heilige Geest die in ons woont, kunnen we onszelf op een andere manier gaan bekijken. Als mooie mensen, die volmaakt zijn omdat de Heilige Geest in hen woont! Omdat ze rechtvaardig, puur, heilig, schoon en zuiver zijn, omdat Jezus voor hen aan het kruis is gestorven en Hij hun tekortkomingen tegemoet is gekomen. Omdat ze bij Hem mogen horen. En omdat ze Zijn kinderen zijn.

Dochter van de Allerhoogste, dans je met mij mee? Dans je met mij mee tussen de bommen in het mijnveld van deze maatschappij? Samen vinden we het juiste ritme en zullen we ons behendig door het mijnenveld heen dansen, op het ritme van onze Rabbi.

Ps. Ik hoor je denken: maar ik ben net op zo’n mijn gestapt! Ik kan niet meer dansen… Lieverd, dan wil ik tegen je zeggen: onze God is een Almachtig God. Hij kan alles. Ook dát genezen wat in jou kapot is gemaakt. Ga in vrede! Dans in vreugde! Het komt weer, ook al zie je het nu (nog) niet! Het komt. Hij komt! Glorie Halleluja voor onze Heer.

Photo by Aditya Saxena on Unsplash