Wilde bloemen plukken – onkruid kan ook mooi zijn

Het gras wordt weer versierd met verschillende kleuren. Het geel van de margrieten en boerenwormkruid, het paars van de akkerdistel en het roze van de grote kattenstaart. Allemaal onkruid, maar het vult de velden mooi op met hun vrolijke kleuren. Hoe leuk, om een klein koffieboeketje te plukken voor op je kamer of eettafel om die mooie wilde natuur een plekje in huis te geven. In deze blog lees je alles over wilde bloemen plukken!

Pluk ze!

Als je je de natuur in waant, kun je veel wilde bloemen plukken, gewoon met de hand. Probeer de steel zo lang mogelijk te laten, zodat je thuis alles op een mooie lengte kan afknippen. Pas wel op voor doornen en stekels, want daar word je niet vrolijk van. Ben je benieuwd naar de namen van je geplukte wilde bloemen? Via deze link kun je ze via de kleur opzoeken.

Binden maar   

Als je genoeg bloemetjes hebt geplukt, kun je ze mooi gaan binden, namelijk ‘korenschoof’. Dit betekent dat je ze net als koren op een bepaalde spiraalvormige manier bindt. Pak eerst een stevig steeltje en leg die in je linkerhand (of rechterhand als je links bent). Leg het volgende steeltje over het stevige steeltje, maar wijk iets af naar links. Doe dit een paar keer en draai dan het hele boeketjes om en leg het steeltje weer kruislinks over de andere steeltjes. Dit blijf je door doen, totdat alle bloemetjes in het boeket verwerkt zijn. Hierdoor krijg je een mooi rond boeketje, waarin de steeltjes aan de onderkant wijd uit elkaar staan in een ronde vorm.

Kijk hier hoe je korenschoof bindt. Na het binden kun je een touwtje of elastiekje om je bindpunt doen om alles bij elkaar te houden en de steeltjes op een bepaalde lengte afknippen, zodat die mooi in het vaasje passen. Is het binden niet wat voor jou, dan kun je alle bloemetjes ook gewoon leuk schikken in het vaasje.   

Geef glazen potjes een tweede leven                                                                         

Pindakaaspotje leeg? Maak hem schoon en gebruik hem als vaasje om de bloemetjes in te zetten! Zelf ben ik fan van de decafépotjes (rechts afbeelding) en kappertjespotjes (links afbeelding), omdat die een leuke vorm en grootte hebben. Vul ze met water en zorg ervoor dat alle stelen goed in het water staan. Je kunt een klein druppeltje chloor in het water stoppen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën in het water worden gedood en je bosje langer staat. Vind je het glazen potje nog te saai? Bind er een lintje omheen of teken er iets leuks op met een raam- of glasstift. Maak het zo gek als je zelf wil!

Kun je hier nou geen genoeg van krijgen, surf op internet naar een pluktuin bij jou in de buurt. Daar kun je mooie snijbloemen plukken om een boeket van de binden en is de keuze nog veel groter! Zoek je naar nog meer bloemen-DIY? In deze blog vind je hoe je een bloemenkrans maakt.

Photo by Annie Spratt on Unsplash