Winterse cupcake met sneeuwvlokken

Vandaag is de winter écht begonnen! Oké, officieel komende nacht om 00:03 pas (volgens Wikipedia tenminste), maar mééstal begint de winter op 21 december. Daarom deze week een winterse cupcake. Leuk voor de komende feestdagen, maar ook zeker voor de 2,5 maand daarna als het gewoon saai winter is zonder het gezellige sfeertje van Kerst en Oud en Nieuw.

Joelle-CupcakeSneeuwvlokken-lijstje

Moeite met het splitsen van een ei zodat je alleen eiwit krijgt? Check mijn blogje hierover voor tips! Wil je liever geen rauw ei gebruiken, dan kun je in bijvoorbeeld een taartwinkel eiwitpoeder kopen. Gebruik dan 60 ml water en 10 gram eiwitpoeder voor 1 eiwit 

De sneeuwvlokken

Stap 1: Zeef de poedersuiker zodat er geen klontjes meer inzitten.

Stap 2: Doe het eiwit in een kom. Voeg een deel (1/4e ongeveer) van de poedersuiker toe.  Mix dit door elkaar. Let op: dit stuift! Begin dus niet gelijk op de hoogste stand met mixen. :-)

Stap 3: Voeg telkens meer poedersuiker toe tot alles erbij zit. Je hebt nu dikke royal icing gemaakt. Je hebt dunnere icing nodig voor de sneeuwvlokken, dus nu komt het verdunnen. 20 seconden icing is perfect voor de sneeuwvlokken. Dit houdt in dat je de icing verdund met een paar druppels water, even mixt en dan kijkt hoelang het duur voor het oppervlakte van de icing weer glad is. Als dit 15-20 seconden duurt heb je fijne icing om mee te werken. Om te verdunnen kun je ook een paar druppels citroensap toevoegen, hier gaat de icing mooi van glimmen. Maar verdun het verder met water, want met alleen citroensap wordt het wat zurig.

Stap 4: Schep de icing in een spuitzak met een rond spuitmondje. Liever niet te groot! Je kunt ook zelf een spuitzakje maken van bakpapier en daar een klein puntje afknippen. In het filmpje hieronder zie je hoe dit moet.

Stap 5: Leg een stuk bakpapier op een dienblad (of iets anders met een glad oppervlakte dat je later makkelijk kunt verplaatsen) en spuit sneeuwvlokken op het bakpapier. Als je het handig vind kun je het sneeuwvlokken patroon dat hieronder staat uitprinten. Leg dit onder je bakpapier en trek de lijntjes over.

Joelle-CupcakeSneeuwvlokken-template

Stap 6: Laat je sneeuwvlokken helemaal opdrogen. Dit duurt ongeveer 24 uur, maar je kunt het ook versnellen door ze in de oven op 50 graden 2 uur lang te drogen. Na het drogen zijn de sneeuwvlokken erg breekbaar, dus haal ze voorzichtig los. Maak er voor de zekerheid een heel aantal extra, voor het geval er eentje stuk gaat. Wat overblijft kun je zo los opsnoepen of als extra versiering gebruiken.

Sneeuwvlokken staan er om bekend dat ze perfect symmetrisch zijn, maar dat kun je van mijn sneeuwvlokken niet echt zeggen. Ik heb thuis geen printer, dus heb ik ze uit de losse pols gemaakt. Met een template moet het een stuk mooier worden!

De rest van de icing kun je in een luchtdicht bakje nog een poosje bewaren. Maak er bijvoorbeeld deze leuke kerstkoekjes mee!

Bekijk mijn basisrecept voor cupcakes en mijn recept voor botercrème.

De afwerking

Stap 7: Mix een eetlepel cacao door de botercrème om chocoladebotercrème te krijgen. Dit contrasteert ook leuk met het witte van de sneeuwvlokken. Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelmondje (mijn favoriet is spuitmondje 1M van Wilton). Spuit op elke cupcake een mooie toef.

Stap 8: Leg op elke cupcake een sneeuwvlok van royal icing. Je winterse cupcakes zijn nu klaar! Royal icing wordt door het vocht in de botercrème vrij snel weer zacht, dus wacht geen uren met serveren het serveren van je cupcakes.

De papiertjes die ik gebruikte voor deze cupcakes komen uit de wintercollectie van Ikea. Leuk he?

Bron sneeuwvlokken template

Joelle-CupcakeSneeuwvlokken-foto