Zand erover? Over vergeving gesproken: deel 3

Mijn vorige blogs gingen over vergeving vragen en geven. Maar kan het altijd en moet het altijd? Daar gaat dit blog over.

Yana is op de lagere school verschrikkelijk gepest. Ze is buitengesloten, uitgescholden, en een paar keer geslagen. Regelmatig waren haar spullen weg, gymspullen nat en zelfs had iemand een keer kauwgom in haar haar gedaan! Het was verschrikkelijk.

Inmiddels is ze verhuisd en zit ze op de middelbare school. Het gaat gelukkig een stuk beter met haar en ze heeft twee goede vriendinnen. Maar ze is nog steeds heel boos op haar klasgenoten en ze praat daar met haar jeugdleider Eva over. Eva zegt dat het belangrijk is om de kinderen die haar gepest hebben te vergeven maar dat gaat Yana te ver! Ze vragen al niet eens vergeving, dan hoef je dat toch niet te geven?

Schulden die open staan

Er zijn veel situaties te bedenken waarbij vergeving echt een stap te ver lijkt. Ik dacht lange tijd dat vergeven alleen kon als de ander ook spijt had. Maar het blijkt anders in elkaar te zitten.

Als iemand jou iets heeft aangedaan heeft die ander bij wijze van spreken ‘schulden’ bij jou (zoals bij geld). We leven in de wereld die God gemaakt heeft en als mensen hebben we het nodig dat er ‘recht’ gedaan wordt. Er moet evenwicht zijn en blijven tussen onrecht en recht.

Wanneer je een ander niet vergeeft blijft die schuld staan en blijf je met een soort onzichtbare ketting aan elkaar vast zitten. Diep in je ziel blijf je wachten tot het recht gezet wordt. En dat terwijl je waarschijnlijk zegt dat je niks meer met die ander te maken wil hebben!

Vergeving in de Bijbel

In mijn vorige blog over vergeven noem ik het verhaal van de dienaar die zijn koning veel geld schuldig is (Matt 18: 21-35). Wat doet de koning? Hij scheldt de schulden kwijt! Was dat makkelijk? Nee, het ging hier om een bedrag rond de 5 miljoen euro! Je kunt je voorstellen dat de koning met een gat in zijn begroting zat daarna. Maar toch zegt hij; ‘dat neem ik voor mijn rekening’.

Dat is eigenlijk wat je doet als je iemand vergeeft. Je neemt de schuld terug en je ‘knipt’ de ketting met de ander door. Je zegt dus niet dat het niet erg was of dat het vergeten is! Nee, het is een soort besluit om niets terug te verwachten van de ander. Je bevrijdt daarmee ook jezelf van de ander want die slechte relatie houdt je gevangen.

Tips om te kunnen vergeven:

Dit vergeven is niet in een dagje gebeurd! Zeker bij heftige zaken kan hier wel een tijd overheen gaan. Hoe kun je dan toch vergeven?

  • Als iemand je iets ergs heeft aangedaan is het meestal niet mogelijk om dat alleen te verwerken. Zoek iemand (een hulpverlener, een jeugdleider) die naar je kan luisteren en met je kan bidden.
  • God is onmisbaar in dit proces. Want weet je; uiteindelijk zal Hij recht gaan doen! Dat staat in Romeinen 12:17-19. Hij gaat het regelen en jij mag het loslaten. Let go, let God.
  • Jezus is je voorbeeld. Weet je nog wat hij zei aan het kruis? ‘Vader vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.’ (Lucas 23:34) Als iemand een flinke ‘schuld’ bij je heeft weet Jezus hoe het voelt en wat het kost om te vergeven.
  • De Heilige Geest wordt de Trooster genoemd in de Bijbel. Hij kan je troosten en je vullen met zijn kracht om te vergeven. Vraag Hem om hulp.

Als het je uiteindelijk lukt om de ander te vergeven zal je meer tot rust komen. Het gaat je verder helpen; echt! Ter inspiratie hier nog een filmpje van Corrie ten Boom; een lesje ‘onmogelijke vergeving’. Corrie heeft in een concentratiekamp gezeten en ze vertelt hoe ze een wrede verpleegster kon vergeven met hulp van God.

Photo by Lina Trochez on Unsplash