Zegen je spiegel

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik in de spiegel kijk, zie ik vaak meteen de dingen waar ik ontevreden over ben of onzeker over ben. Mijn haar zit niet zoals ik het wil hebben, er is ’s nachts een puist verschenen op mijn kin, of ik heb wallen onder mijn ogen en rode vlekken op mijn voorhoofd. Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

Mopperen

Het is zo makkelijk om te blijven hangen in dat wat je niet goed (genoeg) vindt. Ik betrap mezelf erop! Elke dag hetzelfde liedje als ik in de spiegel kijk, het maakt me chagrijnig en langzaamaan wordt het steeds meer een big deal. Elke ochtend mopperen op wat er niet goed is aan mijn spiegelbeeld. Eigenlijk is dat heel giftig voor je. Want laten we even een stapje achteruit doen. Probeer eens het grotere plaatje te zien. Hoe belangrijk is het nou eigenlijk dat je een gladde huid en een perfect kapsel hebt? De laatste tijd heeft het me geholpen om heel bewust die stap naar achteren te zetten en te bedenken waar mijn lichaam voor dient.

Gericht op God

Ik geloof dat mijn lichaam en mijn ziel aan elkaar verbonden zijn. Als mijn ziel gericht is op God, dan betekent het dat mijn lichaam dat ook is. Dat helpt om je acne of pluizige haar in het juiste perspectief te zetten. Ik kan me goed voorstellen dat je je onzeker voelt over je uiterlijk, maar voor waar je voor bedoeld bent, maakt het niet uit. Daarmee wil ik niet zeggen dat je lichaam er niet toe doet, integendeel! Je bent geschapen om ook met je lichaam God te vereren. Dat lees je onder andere in Romeinen 12:1. In de Nieuwe Bijbelvertaling staat daar: ‘Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik je om jezelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u.’ Goed voor je lichaam zorgen hoort dus zeker ook bij het aanbidden van God. Maar wat moet je dan als je spiegelbeeld je tegenvalt?

Zegen je spiegel

Ik las in een boek* dat sommige Amerikaanse voorgangers de gewoonte hebben om als mensen verhuizen, het nieuwe huis te zegenen. Dat betekent dat er gebeden wordt in het huis voordat de nieuwe bewoners erin trekken. In de badkamer zegenen ze dan ook de spiegel: er wordt gebeden bij de spiegel. In het gebed wordt gevraagd of degene die erin kijkt zichzelf als geliefde beelddrager van God mag zien, of diegene zichzelf mag zien zoals God hem of haar ziet.

Bij ons in Nederland is het zegenen van voorwerpen niet zo gebruikelijk, maar ik denk dat het heel goed is om bewust bij de spiegel te gaan staan en een gebed uit te spreken. Een gebed voor jezelf als je voor de spiegel staat. Dat je mag leren om je lichaam te zien als een geschenk van God, een huis om in te wonen, om je te verheugen over het lichaam dat God zo kunstig voor je heeft geschapen. Bid dat als je in de spiegel kijkt, je jezelf mag zien als een geliefde dochter van God. Zo neem je eigenlijk je lichaam in dienst tot eer van God. Hij verheugt zich over jou, hoe bijzonder is dat! Dan mag je ook leren om zelf blij te zijn met hoe je geschapen bent. Durf je het aan te gaan?

Gebed

Als je dit concreet wilt gaan oefenen, heb ik hier een kort gebed voor je dat je zou kunnen bidden als je voor je spiegel staat. Je kunt het zo vaak bidden als je wilt, zelfs iedere dag als je merkt dat je het moeilijk vindt om in de spiegel te kijken en blij te zijn met jezelf. Ik bid dit met jou en voor jou mee!

Lieve Vader,

Ik sta hier voor mijn spiegel en ik vind het moeilijk om in te spiegel naar mijzelf te kijken en blij te zijn. U weet dat. Toch wil ik graag leren om mijzelf te zien zoals U mij ziet: als een geliefde dochter, prachtig geschapen. Wilt U me door uw Heilige Geest daarmee helpen? Ik bid dat elke keer dat ik in deze spiegel kijk, ik blij mag zijn met hoe U mij gemaakt hebt. Ik dank U voor mijn lichaam en ik wil er goed voor zorgen om U te dienen. Vul mij met Uw liefde. In Jezus’ naam, amen.

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Bid je met me mee?

*Liturgie van het alledaagse. Heilige gebruiken in het gewone leven, geschreven door Tish Warren.